Politie doorzoekt huis Winschoter (19) wegens DDoS-aanvallen

Een hacker aan het werk.
Een hacker aan het werk. © RTV Noord
Het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland heeft donderdag doorzoekingen gedaan in woningen van twee personen die verdacht worden betrokken te zijn geweest bij het uitvoeren van DDoS-aanvallen.
Een van die twee is een negentienjarige man uit Winschoten. Net als een even oude man uit Spijkenisse wordt hij verdacht van betrokkenheid bij een website van waaruit de DDoS-aanvallen werden gedaan.

Computers in beslag genomen

De woningen van beide verdachten werden donderdag doorzocht, aldus de politie. 'Bij de doorzoekingen aangetroffen apparatuur, zoals computers en telefoons, zijn in beslag genomen', laat de politie weten.
Aanleiding voor het onderzoek was de aangifte van een gameserver die slachtoffer was van een DDoS-aanval via de desbetreffende site. Sinds januari kwamen daarna nog tientallen meldingen binnen van bedrijven en instanties.

Wat is een DDoS-aanval?

Bij een DDoS-aanval (Distributed Denial of Service) worden servers van een website bestookt met heel veel dataverkeer. Hierdoor kunnen de servers bezwijken. Bezoekers kunnen een website dan niet of nauwelijks meer bereiken. Het uitvoeren van een DDoS-aanval is strafbaar.

Later gehoord

'Het politieonderzoek gaat door', aldus de politie. 'De twee verdachten zullen later gehoord worden.'