Bijna alle namen van de lijsttrekkers in Eemsdelta zijn bekend

Delfzijl, Appingedam en Loppersum gaan op 1 januari 2021 op in de nieuwe gemeente Eemsdelta
Delfzijl, Appingedam en Loppersum gaan op 1 januari 2021 op in de nieuwe gemeente Eemsdelta © Martin Drent/RTV Noord
In aanloop naar de verkiezingen voor de nieuwe gemeente Eemsdelta zijn inmiddels bijna alle lijsttrekkers bekend. Vooral wethouders van de huidige drie gemeenten voeren de verschillende lijsten aan.
De verkiezingen worden gehouden in de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum, die vanaf 1 januari samen verder gaan als Eemsdelta.
Lokaal Belang Eemsdelta maakte zondagavond bekend dat wethouder Annalies Usmany van Appingedam lijsttrekker wordt van de partij
Lokaal Belang Eemsdelta maakte zondagavond bekend dat wethouder Annalies Usmany van Appingedam lijsttrekker wordt van de partij © Eigen foto

Wethouders op zeteljacht

De meeste partijen kiezen voor bekende gezichten binnen de regio. Zo staat wethouder Annalies Usmany van Appingedam bovenaan de lijst voor Lokaal Belang Eemsdelta. Dat is een fusie van Gemeentebelangen Appingedam, Loppersum Vooruit en Fractie 2014 in Delfzijl, in alle drie gemeenten de grootste partij.
Namens de PvdA wordt wethouder Bé Schollema van Loppersum lijsttrekker. Zijn collega Pier Prins staat op de eerste plaats van het CDA. Meindert Joostens, wethouder in Delfzijl, staat bovenaan de kandidatenlijst van de ChristenUnie.
De 22-jarige nieuwkomer Frank van Niejenhuis uit Farmsum is lijsttrekker namens D66
De 22-jarige nieuwkomer Frank van Niejenhuis uit Farmsum is lijsttrekker namens D66 © Eigen foto

Nieuw gezicht

Bij D66 is wel een nieuw gezicht. Zo voert de 22-jarige Farmsumer Frank van Niejenhuis de lijst aan bij de Democraten. Hij heeft nog geen ervaring als raadslid. GroenLinks kiest voor het Lopster raadslid Anneke Knip.
De VVD maakte eerder al bekend dat raadslid Eduard Mulder uit Delfzijl de lijst aanvoert. Het Delfzijlster raadslid Jan Ottens staat namens de Seniorenpartij Eemsdelta aan het roer.

Lijsttrekkers twee partijen nog niet bekend

Twee partijen moeten nog de keuze maken: Gemeentebelangen Eemsdelta (voorheen Lijst Stulp in Delfzijl) en de nieuwe Jongerenpartij Eemsdelta. Ze hebben nog even de tijd. Op 5 oktober moeten ze hun kandidatenlijsten inleveren bij het stembureau.
De SP, de PVV en Forum voor Democratie doen niet mee.

Verkiezingen in coronatijd

De verkiezingen staan gepland op 18 november. Minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken liet eerder al weten ervan uit te gaan dat de verkiezingen ondanks het coronavirus gewoon door kunnen gaan. Wel moeten de gemeenten maatregelen nemen.
Zo heeft de Kiesraad geadviseerd om extra stembureau's te openen, om drukte te spreiden. Ook moeten gemeenten aangeven op welke tijden het rustig is en looproutes aanbrengen. Daarnaast is het mogelijk dat vrijwilligers op het stembureau een mondkapje moeten dragen. Mensen die gestemd hebben, krijgen hun rode potlood misschien mee naar huis.