Eerste stapavond met toegangsstop verloopt soepel

De man staat onder meer terecht voor een mishandeling in de Poelestraat
De man staat onder meer terecht voor een mishandeling in de Poelestraat © Martijn Klungel/RTV Noord
De eerste stapavond met toegangsstop is zonder grote problemen verlopen. De vroegere sluiting van horeca in de stad, namelijk om 01:30 uur, zorgde wel voor wat teleurstelling bij het uitgaanspubliek.
Al iets voor 01:30 uur worden verschillende terrassen in de Poelestraat en op de Grote Markt opgeruimd. Als de wijzers van de Martinitoren half twee aanduiden, moeten de terrassen sluiten, mogen horecagelegenheden geen mensen meer binnen laten en moeten nachtwinkels en eetgelegenheden dicht.
De ondernemers houden zich er in de nacht van vrijdag op zaterdag strikt aan. Een paar minuten na het ingaan van de maatregel is het al een stuk rustiger in de uitgaansstraten en zijn terrassen zo goed als leeg. Ook houden portiers nieuwe gasten tegen.

Veel te vroeg

Tot frustratie van het uitgaanspubliek: 'We zijn nog maar net in de stad!', zeggen twee jongens die door de Poelestraat lopen. Een ander groepje dat net van een terras op de Grote Markt komt, laat weten: 'Het is heel jammer, het is nog heel vroeg'.
'Groningen is juist een uitgaanscentrum en nu moeten we om half twee naar huis', zegt iemand van het groepje. 'We kunnen niet meer een club binnenkomen, want er is overal een wachtrij.'
De horeca sloot vrijdagnacht stipt om 01:30 uur de deuren

Vrijdagnacht weinig begrip

Het uitgaanspubliek lijkt vrijdagnacht weinig begrip te hebben voor de maatregel: 'Ik denk dat je alleen maar meer chaos creëert. Het blijft op straat namelijk nog druk en iedereen staat dan dicht op elkaar in een rij, zonder dat er anderhalve meter afstand wordt gehouden', vertelt iemand in het uitgaanspubliek.
'Bovendien was het in de clubs best goed geregeld. Iedereen kwam aan een tafeltje zitten. Alleen bij sommige clubs ging het verkeerd.'

Niet volledige capaciteit

Ook nachtburgemeester Merlijn Poolman houdt vrijdagnacht een oogje in het zeil. Hij merkt dat het na half twee rustiger wordt: 'Heel veel tenten hebben nu niet hun volledige capaciteit', zegt hij.
Poolman is daarom niet blij met de maatregel. 'Het wordt heel lastig voor horecaondernemers om nu een normale omzet te draaien', vreest de nachtburgemeester. 'Je ziet dat een deel van het uitgaanspubliek eerder weggaat omdat ze de nieuwe maatregel toch spannend vinden. Daarnaast mogen de ondernemers hun vaste gasten nu niet meer binnen laten.'
Hij pleit vrijdagnacht daarom opnieuw voor een compensatieregeling voor horecaondernemers 'die juist nu hun best doen in moeilijke omstandigheden', aldus Poolman.

Horeca-ondernemers

Irene van der Velde van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Groningen zegt zaterdagochtend dat de eerste avond waarop de toegangsstop gold, 'op zich goed verlopen' is.
'Ondernemers hebben zich er goed aan gehouden. Maar deze regels zijn wel lastig in een tijd waarin je als horeca-ondernemer toch al niets verdient. Daarmee geconfronteerd worden is heel zwaar. Veel zaken gingen ook veel eerder dan sluitingstijd dicht. Het was daardoor al vroeg stil in de stad en niet meer gezellig. Het was ook niet zo dat de stapavond door de toegangsstop eerder op gang kwam.'

Evaluatie

'Wij vinden half twee erg vroeg voor een stad die bekend staat om dat er geen sluitingstijden zijn. Als dit heel lang gaat duren, krijgt de nachthoreca in Groningen het erg moeilijk', vreest Van der Velde.
De horeca-ondernemers hebben de Veiligheidsregio vrijdag een brief gestuurd waarin zij aandringen op een spoedige heroverweging van de maatregelen. Voorzitter van de Veiligheidsregio Koen Schuiling heeft al toegezegd de toegangsstop snel te willen evalueren.
Aan het eerdere bericht is de reactie van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Groningen toegevoegd.