Aflevering 14 van de podcast Credo over Ede Staal: 'Als n magneet luipenve op mekoar of...'

Oud-Pvda-Tweede Kamerlid Flip Buurmeijer was een van de jeugdvrienden van Ede Staal. Ze zaten samen op de lagere school in Leens en later op de Rijks-HBS in Warffum. Na zijn schooltijd trok Buurmeijer de wijde wereld in. Een kwart eeuw later zag hij Ede weer in een bijzondere ontmoeting.

Die ontmoeting was bij een Pvda-bijeenkomst in Scheemda. Ede, toen al ernstig ziek, ging er spontaan heen om zijn oude vriend weer te ontmoeten. Over deze ontmoeting schreef Ede zijn laatste verhaal voor Zuzooien op Zundagmorn.

Erik Hulsegge in gesprek met Flip Buurmeijer (Foto: RTV Noord)

Dit verhaal is echter nooit uitgezonden, omdat zijn stem te broos was en niet meer klonk als Ede. Het manuscript, half geschreven met vulpen, half getypt, is bewaard gebleven.

De bussen van de Marnedienst

Het verhaal ging over de tijd dat de bussen van de Marnedienst door het Hogeland stoven. 'Dou conductrices nog filmsterren wadden', schreef Ede.

Buurmeijer verhaalt in aflevering 14 van Credo, de podcast over het leven van Ede Staal, over de jeugdjaren in Leens, het appeltje gappen bij de achterbuurman, Ede die als klein jongetje meeliep met het muziekkorps, de fietstochten naar de school in Warffum en over die laatste bijzondere ontmoeting.

Waar te beluisteren?

Inmiddels zijn er veertien afleveringen te beluisteren. Tweewekelijks verschijnt een nieuwe editie van Credo.

Beluister hieronder aflevering 14 van Credo:

of via rtvnoord.nl/podcasts en/of via Spotify.

Meer afleveringen?

Wil je meer afleveringen horen? De podcast Credo, het leven van Ede Staal is hier op de website van RTV Noord te vinden, maar ook rechtstreeks via Spotify, Apple Podcast en Google Podcast te beluisteren. Op die manier kun je waar en wanneer je wilt op jouw moment een of meerdere afleveringen luisteren.

Klik op abonneren als je automatisch op de hoogte wilt blijven van nieuwe afleveringen.

Andere podcasts

Ook geïnteresseerd in andere podcasts van RTV Noord? Volg dan De Koffiecorner, de wekelijkse podcast over de Groningse sportwereld (Spotify, Apple Podcasts, Youtube) of Turbulente Tijden, een documentaireserie over het omstreden windmolenpark N33 (Spotify, Apple Podcast, Google Podcast).

Meer over dit onderwerp:
edestaal kunst_en_cultuur
Deel dit artikel:

Recent nieuws