Mondkapjes slingeren op Schiermonnikoog: 'Dit moet niet'

Een mondkapje in het gras op Schiermonnikoog
Een mondkapje in het gras op Schiermonnikoog © Cunera van Selm/ RTV Noord
Op Schiermonnikoog duiken ze steeds vaker op in de natuur: mondkapjes. ‘Daar horen ze natuurlijk niet’, zegt boswachter Cynthia Borras.
Het dragen van mondkapjes is verplicht op de veerboot van Lauwersoog naar Schiermonnikoog. Eenmaal weer op de wal na de overtocht, nemen mensen makkelijk afscheid van de kapjes, lijkt het.
Ook op het strand van Schier slingeren mondkapjes
Ook op het strand van Schier slingeren mondkapjes © Cunera van Selm/ RTV Noord

Probleem voor de natuur

Het is niet zo dat Natuurmonumenten er al tientallen gevonden heeft. ‘Hier en daar duikt er één op. Maar elke die er ligt, is een probleem voor de natuur’, zegt boswachter Borras. Via sociale media kreeg ze ook mee dat er mondkapjes werden gevonden op de dijk vlak bij de veerhaven, en in de natuur op het eiland.
Borras doet een oproep aan alle toeristen om beter op de mondkapjes te letten. ‘Ze kunnen per ongeluk uit de tas gewaaid zijn. Maar het hoort hier natuurlijk niet. Dit is een nieuw probleem voor ons. Dit moet niet.’
De duinen worden gebruikt als een openbaar toilet
Cynthia Borras, boswachter

Respect hebben

Behalve mondkapjes, treft de boswachter plastic handschoentjes en steeds meer wc-papier in de natuur. ‘De duinen worden gebruikt als een openbaar toilet. Mensen moet respect hebben voor het nationaal park’, zegt Borras.
‘In het buitenland zie je veel mondkapjes in de natuur. Daar is het probleem groot omdat op veel plekken een mondkapje verplicht is. Ik hoop niet dat de vervuiling hier toeneemt als de mondkapjes hier ook op meer plekken verplicht gaat worden’, besluit Borras.
Het Duitse waddeneiland Borkum is ook niet vrij van kapjes
Het Duitse waddeneiland Borkum is ook niet vrij van kapjes © Jeroen Berkenbosch/ RTV Noord