Festivals en artiesten verliezen subsidie; kritiek op werk Meindert Talma

Eurosonic/Noorderslag krijgt 325.000 euro subsidie van het Fonds Podiumkunsten
Eurosonic/Noorderslag krijgt 325.000 euro subsidie van het Fonds Podiumkunsten © Paul Bergen/ANP
Veel grote Groningse festivals krijgen de komende jaren subsidie van het Fonds Podiumkunsten. Zo kan Eurosonic Noorderslag (ESNS) rekenen op 325.000 euro voor 2021 tot en met 2024. Andere festivals en artiesten komen van een koude kermis thuis.
Een aantal kleinere festivals moet het zonder de subsidie van het fonds stellen. Het Fonds Podiumkunsten maakte maandag de subsidies voor de komende vier jaar bekend voor festivals en producenten.
Over Eurosonic Noorderslag heeft de commissie overwegend positieve woorden: 'De commissie kent ESNS als een festival dat al geruime tijd een voortrekkersrol vervult in het (inter)nationale popmuziekveld. ESNS profileert zich helder als hét Nederlandse exportplatform dat een bijdrage levert aan internationale bereik van Nederlands en Europees muziektalen.'

Jonge Harten

Over theaterfestival Jonge Harten Festival, dat 127.840 euro krijgt, is het landelijke cultuurfonds eveneens goed te spreken. De commissie vindt dat 'de invalshoeken inhoudelijk goed aansluiten bij de leefwereld van het jonge publiek.'
Overigens geldt voor festival Noorderzon dat het al een positief advies kreeg binnen de culturele basisinfrastructuur. Daarom acht de commissie een subsidie langs de weg van de podiumkunsten niet nodig.

Hard oordeel

Het fonds keert vierjaarlijks subsidies toe aan festivals en productiehuizen of - gezelschappen. Voor dansgezelschap Club Guy & Roni geldt volgens het fonds ongeveer hetzelfde als voor Noorderzon; ook die heeft voldoende aan financiële steun via andere wegen.
Meindert Talma Producties, gevestigd in Zuidhorn, valt ondanks een aanvankelijk positief advies buiten de boot, net als stichting shELFISCH van theatermaker Veerle van Overloop en dramaturg Judith Blankenberg.
Over Talma was het oordeel van het fonds opvallend hard: ‘De commissie plaatst kanttekeningen bij het vakmanschap’ en 'is minder te spreken over de kwaliteiten van Meindert Talma als zanger en componist. Zo heeft zijn stem een beperkte reikwijdte.’
Talma: ‘Dat is wel in tegenspraak met wat ik meestal te horen krijg. Misschien heeft een bepaald persoon bij de commissie weinig met mijn werk, dat kan gebeuren.’

Ook kritiek op PeerGroup

Het Luthers Bach Ensemble uit Stad kan eveneens niet rekenen op een meerjarige productiesubsidie. Ook de theatermakers van de PeerGroup uit Donderen, die veel voorstellingen in het noorden spelen, krijgen de komende vier jaar geen subsidie. De groep had om 400.000 euro per jaar gevraagd, hetzelfde bedrag als de afgelopen vier jaar.
Het Fonds Podiumkunsten is over het algemeen positief over de producties van de PeerGroup, ziet RTV Drenthe. De artistieke kwaliteit is ruim voldoende, en dat geldt ook voor de publieke functie. Er is niet heel veel publiek voor dergelijke voorstellingen, schrijft het Fonds Podiumkunsten. Maar het aantal aanbieders van groot locatietheater is ook niet groot. En daarmee is het werk van de PeerGroup volgens de commissie 'een potentieel interessante toevoeging' aan wat er al aan toneel gemaakt wordt.
Er is in het noorden geen ander gezelschap als het onze
PeerGroup
Maar: 'Er is geen overtuigende strategie om nieuw publiek te bereiken en aan zich te binden.' En: 'De voorstellingen komen niet op een andere manier tot stand dan gebruikelijk is in de Nederlandse praktijk. Ook levert het werk van de PeerGroup geen bijzondere bijdrage aan de ontwikkeling van de Nederlandse podiumkunsten', schrijft het Fonds Podiumkunsten.
Het besluit hakt erin bij de theatergroep. 'Er is in het noorden geen ander gezelschap als het onze. Bovendien krijgen we al twintig jaar steun van het Fonds Podiumkunsten. We zaten vanmorgen bij elkaar op het besluit van het fonds te wachten, en dan denk je toch 'het zal toch niet'... dus wel. Dit is zo'n grote kapitaalvernietiging.'

Festivals

Ook voor Jazz te Gast, Peter de Grote Festival, SoundsofMusic en Swingin’ Groningen was het een slechte dag. Deze festivals krijgen geen subsidie toegewezen van het landelijke fonds. Ze krijgen overigens vaak wel steun via andere wegen, bijvoorbeeld van de gemeente of de provincie, dus de afwijzing betekent niet automatisch dat het voortbestaan in gevaar is.
Festivals die wél subsidie krijgen voor de komende vier jaar:
  • Festival Terug naar het begin (25.000 euro)
  • FesTivalderAa (25.000)
  • Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog (18.750)
  • ZomerJazzFietsTour (25.000)

Culturele achtergrond

De aanvragen zijn beoordeeld op 2 maart van dit jaar, dus vlak voor de coronacrisis in Nederland uitbrak. Het Fonds Podiumkunsten benadrukt dat daardoor de situatie veranderd is: 'Wij gaan daarom met alle gehonoreerde aanvragers kijken of en hoe de effecten van COVID-19 de ingediende plannen beïnvloeden en welke aanpassingen nodig zijn', zegt directeur-bestuurder Henriëtte Post.
Het Fonds Podiumkunsten zegt ook maatregelen te hebben genomen naar aanleiding van de recente anti-racismeprotesten. Zo neemt er in de commissies die de aanvragen beoordelen voortaan altijd meer dan één persoon plaats met een andere culturele achtergrond.
Landelijk krijgen 78 producenten en 58 festivals van 2021 tot 2024 een subsidie van het Fonds Podiumkunsten. Met name veel producenten vallen buiten de boot. Het fonds honoreerde net geen 40 procent van de 202 subsidieaanvragen.
Update dinsdagochtend: oordeel over PeerGroup en tweet over Meindert Talma toegevoegd