Rapport over Jehovah's Getuigen mag openbaar blijven

Het rapport van de Universiteit Utrecht over misbruik bij de Jehovah's Getuigen mag openbaar blijven. Dat heeft het Gerechtshof dinsdag besloten.

De Jehovah's Getuigen hadden via de rechter geëist dat het rapport van internet afgehaald zou worden, dat er een rectificatie zou komen en dat er een brief naar de Tweede Kamer zou worden gestuurd met rectificerende mededelingen over het rapport. Het gerechtshof wees dit allemaal af.

Het onderzoeksrapport is in januari gepubliceerd. De dag voor publicatie probeerden de Jehovah's Getuigen de publicatie al tegen te houden via een kort geding. Dat wees de rechter af. Na publicatie tekenende de geloofsgemeenschap hoger beroep aan, dat nu dus ook is afgewezen.

Frank Huiting

Het misbruik binnen de geloofsgemeenschap kwam onder meer aan het licht door de Groninger Frank Huiting. Hij is zelf slachtoffer van misbruik door een lid van de Jehovah's Getuigen. Huiting is ook bestuurslid van de stichting Reclaimed Voices, die opkomt voor misbruikslachtoffers.

Onderzoek

Na Huiting volgden meer misbruik-verhalen binnen de Jehovah's Getuigen in Nederland, waar 30.000 mensen bij aangesloten zijn. De Tweede Kamer drong daarom bij minister Sander Dekker van Rechtsbescherming aan op een onderzoek.

Lees ook:

- Minister Dekker laakt houding Jehovah's
- Slachtoffer misbruik Jehovah's: 'Rapport geen afsluiting maar een nieuw begin'

Meer over dit onderwerp:
rechtszaken
Deel dit artikel:

Recent nieuws