Klooster Ter Apel decor voor educatieve speelfilm: 'Licht, camera, actie!'

De filmopnames zijn deze week begonnen en duren nog de hele maand
De filmopnames zijn deze week begonnen en duren nog de hele maand © Martijn Klungel/RTV Noord
Deze week is begonnen met de opnames van een educatieve speelfilm over hoe het leven er vijf eeuwen geleden uit heeft gezien bij het Klooster in Ter Apel.
De film gaat over een gezin dat op vakantie gaat in Westerwolde, maar de hoofdrolspelers komen op mysterieuze wijze in 1520 terecht en beleven daar allerlei avonturen.

'Weird mens'

Ook actrice Miranda Bolhuis doet mee: 'Ik vind dat veel jongeren te weinig in aanraking komen met erfgoed. Dit is natuurlijk een fantastische manier om jongeren kennis te laten maken met hun eigen omgeving', aldus de actrice.
In de film speelt ze een moeder van twee kinderen. 'Een beetje een weird mens', zegt Bolhuis zelf.
Miranda Bolhuis en haar 'zoon'
Miranda Bolhuis en haar 'zoon' © Martijn Klungel/RTV Noord
Al een aantal maanden is een groep creatievelingen bezig met de voorbereidingen van de film, omdat nog niet duidelijk was hoe het klooster er vijfhonderd jaar geleden uit heeft gezien.

Digitale versie

Door vergelijkbare kloosters en archiefmateriaal te onderzoeken is er een digitale versie gemaakt van het gebouw. Ook is uitgezocht hoe de omgeving rondom het klooster eruit gezien moet hebben.
Eén van de eerste versies van het klooster in de digitale wereld
Eén van de eerste versies van het klooster in de digitale wereld © Martijn Klungel/RTV Noord
Een deel van het 'digitale klooster' wordt in de film gebruikt. Daarnaast is de groep ook nog bezig met een beleving in virtual reality. Daarmee kun je met een speciale bril door het klooster lopen, zoals dat er in 1520 gestaan moet hebben.
We hebben een speciale health and safety officer aangesteld. Zij moet ervoor zorgen dat alles veilig verloopt
Regisseur Freek Lagerweij
Het script stamt nog uit de tijd van voor de coronacrisis. Regisseur Freek Lagerweij heeft daarom wat maatregelen moeten treffen. 'We hebben een speciale health and safety officer aangesteld. Zij moet ervoor zorgen dat alles veilig verloopt', zegt hij.

Mondkapjes

Bovendien draagt de filmcrew mondkapjes en gele hesjes. Het script hoefde niet aangepast te worden: 'De film speelt zich af in een kruisherenklooster. Het grootste deel verandert niet, omdat de kruisheren wel voldoende afstand hielden', aldus de regisseur.
In de hele maand augustus zijn nog filmopnames op verschillende plekken. De bedoeling is dat de film aan het einde van dit jaar getoond kan worden.