Opruimen gasputten bij Zuidbroek vertraagd

De tien gasputten op de locatie Uiterburen bij Zuidbroek worden sinds 2008 niet meer gebruikt.
De tien gasputten op de locatie Uiterburen bij Zuidbroek worden sinds 2008 niet meer gebruikt. © Jeroen Willems/RTV Noord
Het duurt nog iets langer voordat de eerste locatie van het Groninger gasveld definitief wordt afgesloten en opgeruimd. De speciale toren die de NAM daarvoor gebruikt in Emmen is nog niet klaar.
De tien gasputten op de locatie Uiterburen zouden volgens een eerdere planning deze maand definitief worden opgeruimd, maar dat wordt waarschijnlijk oktober.
'We maken een planning, maar er hoeft maar iets te gebeuren en alles schuift op. Dat komt omdat alles in een speciale volgorde moet gebeuren', aldus een woordvoerder van de NAM.

Opruimtoren

De NAM gebruikt voor het opruimen van het gasveld een opruimtoren van zo'n acht zeecontainers hoog.
'Het is een soort boortoren die de buizen uit het veld draait. Daar komt wel aardig wat bij kijken, ook qua vervoer. We zijn nog van plan om daar een informatieavond over te organiseren voor de omwonenden', zegt een woordvoerder van de NAM.

Put op drie meter diepte

Zodra al het materiaal uit de grond is gehaald zullen de bovengrondse onderdelen worden verwijderd. Vervolgens zal de put op drie meter diepte worden afgesneden. Dit wordt gedaan zodat er geen belemmeringen meer zijn voor nieuwe ontwikkelingen op het terrein.
De opruimtoren van de NAM op de locatie in Emmen
De opruimtoren van de NAM op de locatie in Emmen © Serge Vinkenvleugel/RTV Drenthe