Groningen genomineerd als Europese innovatiehoofdstad van het jaar

Groningen is één van de twaalf finalisten van de innovatieprijs
Groningen is één van de twaalf finalisten van de innovatieprijs © iCapital
De gemeente Groningen maakt kans op de titel Europese innovatiehoofdstad van het jaar. Ook Leeuwarden is doorgedrongen tot de finale, evenals tien steden elders in Europa.
Groningen is genomineerd met het project Vitamine G, waarvoor inwoners 136 ideeën om te verduurzamen hebben ingediend. 'Wanneer Groningen de hoofdprijs van 1 miljoen euro wint, dan kunnen we deze ideeën versneld oppakken en samen met de indieners en andere betrokkenen verder uitwerken', laat de gemeente via een woordvoerder weten.
Besloten was al dat Groningen jaarlijks duizend bomen extra gaat planten en 30.000 vierkante meter groen gaat toevoegen.

Stimuleringsprijs

De European Capital of Innovation Award (iCapital) is een stimuleringsprijs van de Europese Commissie voor innovatieve steden. Naast de hoofdprijs van 1 miljoen euro, worden ook vijf tweede prijzen van 100.000 euro uitgereikt.
De deelnemende steden worden beoordeeld op diverse criteria, waaronder innovatie en participatie. Groningen scoorde op die terreinen niet alleen hoge ogen met Vitamine G, maar ook met bijvoorbeeld wijkvernieuwing en wijkraden.

Pitch en uitreiking in september

Begin september moet Groningen samen met de elf andere genomineerde steden een pitch geven in Brussel. Groningen neemt het dan, behalve tegen Leeuwarden, op tegen Cluj-Napoca (Roemenië), Espoo (Finland), Gent en Leuven (België), Helsingborg (Zweden), Milaan (Italië), Reykjavik (IJsland), Valencia (Spanje), Linz en Wenen (Oostenrijk).
De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de European Research and Innovation Days, die van 22 tot 24 september worden gehouden.