Asielzoekers protesteren in Ter Apel tegen asielprocedure

Zo'n zestien asielzoekers protesteren sinds woensdag bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel. Ze zijn het zat dat ze zo lang moeten wachten totdat hun asielprocedure is afgerond.

De IND kampt met een achterstand waardoor procedures langer duren. Van de protesterende mensen wachter sommigen al een jaar op een uitspraak, anderen al tien maanden.

Om de aanvraagprocedure te versnellen, ging het aanmeldcentrum op zoek naar nieuw personeel en stelde het IND een taskforce samen. Die moet ervoor zorgen dat aanvragen van vóór april 2020 alsnog snel behandeld worden. Maar juist daar ligt de frustratie van de demonstranten. Volgens hen komt het voor dat nieuwe asielzoekers hun uitslag al na twee maanden kregen, terwijl anderen al een jaar wachten.

Protesten gaan door

De groep protesteert al sinds 23 juli. Begin augustus is er een gesprek geweest met de IND maar dat leverde niets op. Daarom protesteren ze sinds woensdag opnieuw.

Volgens verslaggever Martijn Klungel gaan de demonstranten net zo lang door totdat er een oplossing komt. 'Je ziet hier de strijdlust. Ze willen eerlijk worden behandeld.'

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat ze begrijpen dat het een vervelende situatie is. Er zou voor deze manier gekozen zijn om zo veel achterstanden weg te werken. De bedoeling is dat de achterstanden voor het einde van dit jaar zijn verdwenen.

Lees ook:
- Asielprocedure wordt vanaf dinsdag hervat (april 2020)
- Driehonderd extra banen bij IND om wachtlijst in Ter Apel weg te werken (november 2019)

Meer over dit onderwerp:
vluchtelingen aanmeldcentrum
Deel dit artikel:

Recent nieuws