'Tonebikker' Theo Snoeijer knipt de nagels van rundvee

Rundveepedicure Theo Snoeijer
Rundveepedicure Theo Snoeijer © Elwin Baas/RTV Noord
Zijn werk op de melkfabriek had Theo Snoeijer uit Grootegast na bijna 25 jaar wel gezien. Daarom 'knipt' hij nu de nagels van rundvee.
Met zijn behandelbox van aluminium trekt hij langs boeren. Hij noemt zichzelf De Tonebikker. Meer officieel, zoals het ook op zijn bedrijfswagen staat: rundveepedicure.

Klauwverzorging

Waarom? Omdat een goede klauwverzorging ook voor rundvee belangrijk is. Het voorkomt allerhande aandoeningen. Snoeijer is één van de weinige zelfstandigen in de branche. Dagelijks behandelt hij koeien, en af en toe een stier.
Hobbymatig mocht ik altijd al erg graag tussen de koeien zijn, dus toen kwam ik hier op uit
Theo Snoeijer - rundveepedicure
Snoeijer doet het werk nou zo'n vijf jaar. Daarvoor was hij bijna 25 jaar werkzaam op de melkfabriek in Bedum.
Rundveepedicure Theo Snoeijer aan het werk.
Rundveepedicure Theo Snoeijer aan het werk. © Elwin Baas/RTV Noord
'Ik was een beetje uitgekeken op mijn werk', vertelt Snoeijer, terwijl hij bezig is met het pedicuren van een koe. 'Ja, en wat ga je dan doen? Hobbymatig mocht ik altijd al erg graag tussen de koeien zijn, dus toen kwam ik hier op uit. Het is een vrij beroep, ik ben eigen baas. En het bevalt uitstekend.'

Heel mooi geheeld

Snoeijer laat zien hoe hij na het bikken de koeienklauw insmeert met Novaderma. 'Dat is een zalf die de wond uitdroogt. Als je volgende week weer zou kijken, dan zul je zien dat die wond heel mooi is geheeld.'