Buurtbussen gaan zeker niet voor 1 september weer rijden

De buurtbussen die (nog) achter slot en grendel staan in Farmsum
De buurtbussen die (nog) achter slot en grendel staan in Farmsum © Martin Drent/RTV Noord
De buurtbussen in onze provincie, en ook de stadsdiensten in Hoogezand, Veendam en Delfzijl die worden gereden door vrijwilligers, blijven nog wat langer stilstaan.
Al eerder was besloten dat er tot het eind van de zomervakantie, op 17 augustus, geen ritten zouden worden uitgevoerd. Volgens Publiek Vervoer, de organisatie die verantwoordelijk is voor de busjes, moet dit nu worden verlengd tot minimaal 1 september.

Niet coronaproof

Sinds het begin van de corona-uitbraak rijden de buurtbussen niet meer. De chauffeurs zijn vrijwilligers en dat zijn vaak ouderen.
Behalve dat zij daarmee tot een risicogroep behoren, zijn de busjes ook niet coronaproof. Zo zijn ze vaak te klein om anderhalve meter afstand te kunnen houden.

Gewerkt aan protocol

De landelijke werkgroep buurtbussen is wel bezig met het opstellen van een protocol om veilig reizen met de buurtbus weer mogelijk te maken. Dit protocol moet eerst worden afgestemd met het RIVM voordat er weer ritten kunnen worden uitgevoerd. Het is nog niet duidelijk wanneer dit het geval is.
Publiek Vervoer zegt er bovendien rekening mee te houden dat, ook als het buurtbusprotocol straks is goedgekeurd, niet de hele dienstregeling gereden kan worden.

Slecht nieuws voor scholieren

Het uitstel betekent slecht nieuws voor scholieren, studenten en andere reizigers die van de busjes gebruik maken. Zij moeten omzien naar alternatief vervoer als de zomervakantie over ruim een week is afgelopen.
'Dit vinden wij erg vervelend, maar we zijn gebonden aan de landelijke regelgeving. We kunnen helaas ook geen alternatief vervoer inzetten', aldus Publiek Vervoer.
In onze provincie rijden de bussen op tien trajecten. De busjes worden ingezet in gebieden en plaatsen waar geen of weinig openbaar vervoer is, omdat dit niet uitkan.