KEI-week gaat definitief door, onzekerheid over introductietijd

Studenten in gesprek met burgemeester Koen Schuiling op het stadhuis
Studenten in gesprek met burgemeester Koen Schuiling op het stadhuis © Corné Sparidaens/ANP
De KEI-week, die maandag begint, kan zoals gepland doorgaan. Dat is de uitkomst van het gesprek dat de Veiligheidsregio Groningen vrijdagmiddag had met het KEI-bestuur en met de studentenverenigingen.
Het gesprek volgde op de persconferentie donderdagavond van minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Bij die persconferentie bleek al dat de introductieweken voor nieuwe studenten konden doorgaan, al is het in aangepaste vorm. Zo moeten de activiteiten tijdens het fysieke deel van introductieweken informatief van aard zijn.

Lichten op groen

Volgens woordvoerder Hans Coenraads van de Veiligheidsregio staan 'de lichten op groen' om de KEI-week door te laten gaan. 'De geplande activiteiten passen volledig in wat donderdagavond is gezegd. Het programma kan daarmee doorgaan.'
Het programma van de KEI-week zou al grotendeels online plaatsvinden. De fysieke onderdelen zijn aangepast op de coronamaatregelen. Het gaat dan om de informatiemarkt (waar bijvoorbeeld verenigingen zich kunnen presenteren), de KEI-route (die aankomende studenten langs hotspots in de stad loodst) en de Inhousetour (waarbij studenten een kijkje kunnen nemen bij verenigingen met een eigen sociëteit of clubhuis).

'Slok op een borrel'

Floris Ganzeboom van Stichting KEI is gelukkig dat het alternatieve programma dit weekend niet in allerijl aangepast moet worden:
'Dat is fantastisch voor ons en voor de KEI-loper zelf. We hebben het programma zorgvuldig samengesteld met de gemeente en de onderwijsinstellingen. De KEI-week is dé manier voor nieuwe studenten om de stad te leren kennen, het scheelt een slok op een borrel dat dit niet aangepast hoeft te worden', zegt Ganzeboom.

'Invulling introductietijd nog wel onzeker'

Over de invulling van de introductietijd is nog wel grote onduidelijkheid. De introductietijd wordt direct na de KEI-week gehouden en georganiseerd door studenten- en studieverenigingen zelf voor nieuwe leden. De verenigingen zijn daarvoor afhankelijk van de noodverordening die de Veiligheidsregio gaat opstellen.
'Hiervoor is het wachten nog op de formele aanwijzing van de minister. Die wordt de komende dagen verwacht', aldus woordvoerder Coenraads van de Veiligheidsregio.