Rechter handhaaft limiet van ex-verslaafden in opvang Barkmolenstraat (update)

Het onderkomen van veertien ex-verslaafden in de Barkmolenstraat
Het onderkomen van veertien ex-verslaafden in de Barkmolenstraat © Jetta Post/RTV Noord
De rechter heeft het verzoek van Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN) om meer dan veertien mensen op te vangen in de Barkmolenstraat in Groningen afgewezen. De buurt is opgelucht.
De bewoners van de straat in de wijk De Meeuwen maken zich zorgen om de leefbaarheid. De vrees is dat de instelling voor beschermd wonen criminaliteit aantrekt. Ook voor de komst van de opvang werd er al actie gevoerd door de Stichting Wijkbelangen Barkmolenstraat. Desondanks kreeg VNN een vergunning voor de opvang.

Overlast

Er wonen momenteel veertien ex-verslaafden in de instelling. VNN wil dit uitbreiden naar 26, maar daar stak de rechter december vorig jaar, na opnieuw bezwaren vanuit de wijk, een stokje voor. De rechter vond dat Verslavingszorg eerst de risico's beter in kaart moest brengen en met een plan moest komen waarin staat wat er gedaan wordt om overlast te voorkomen.
De gemeente Groningen heeft daarop begin dit jaar een risico-analyse laten opstellen. 'Wij vonden als buurt dat daar nog veel hiaten in zaten, maar VNN was van mening dat ze daarmee aan alle eisen hadden voldaan. Daarom hadden ze bij de rechter een verzoek gedaan om de limiet van veertien bewoners op te heffen', legt Bé van der Heide van de Stichting Wijkbelangen Barkmolenstraat uit.
De rechtbank heeft nu beoordeeld dat de belangen van de omwonenden in de plannen van VNN onvoldoende gewaarborgd zijn, waardoor het maximum van veertien bewoners vooralsnog gehandhaafd wordt.

Vertrouwen

Van der Heide is blij met die beslissing. 'Hieruit blijkt dat de rechter onze belangen en angsten serieus neemt. Dat geeft vertrouwen richting oktober.'
In oktober vindt namelijk nog een rechtszaak, een zogenoemde bodemprocedure plaats. Daarin wordt gekeken naar de afwegingen die door de gemeente Groningen zijn gemaakt bij het afgeven van de vergunning.