Musea Slag bij Heiligerlee en Klokkengieterij gaan alsnog open

Een deel van de collectie in het Klokkengieterijmuseum
Een deel van de collectie in het Klokkengieterijmuseum © Klokkengieterijmuseum Heiligerlee
Als er geen nieuwe coronamaatregelen komen, gaan het Klokkengieterijmuseum en museum Slag bij Heiligerlee op 2 september weer open.
De musea in Heiligerlee besloten eerder dicht te blijven, omdat ze niet aan de regels van het kabinet konden voldoen. Aan de regels die nu gelden kan wel worden voldaan, zeggen de musea.
Het Klokkengieterijmuseum in Heiligerlee
Het Klokkengieterijmuseum in Heiligerlee © Klokkengieterijmuseum in Heiligerlee
Er gelden nog wel beperkingen. Zo zijn rondleidingen, demonstraties en bezoek van groepen met meer dan tien personen nog niet mogelijk.

Filmzaal uitgedund

'Ook hebben we de filmzaal flink uitgedund om de 1,5 meter afstand te kunnen bewaren. En we rekenen op het gezond verstand en de medewerking van de bezoekers' vertelt museumcoördinator Joost van Linge.
De musea in Heiligerlee waren vijf maanden dicht en dat heeft de nodige financiële consequenties.
'Breek me de bek niet open. We hebben al die tijd geen enkele inkomsten gehad. Gelukkig hebben we vorig jaar goed gedraaid en wat spek op de ribben. maar dit moet niet nog een jaar duren'.

Uitwaaien op het slagveld

Reserveren voor bezoekers is niet nodig, maar de musea 'stellen een telefoontje vooraf wel op prijs'. Mocht het toch te druk worden dan kunnen de gasten 'even lekker uitwaaien op het voormalige slagveld',
Het lijkt erop dat ook evenementen als de Maand van de Geschiedenis en het pompoenenfeest dit jaar alsnog door kunnen gaan. 'In oktober hebben we ook allerlei aciviteiten voor kinderen. Hopelijk kunnen we dan weer helemaal los', aldus Van Linge.