Schade aan gewassen door ganzen frustreert boeren in De Groeve

Boeren Arend Huisman en Pieter Goelema, met wildbeheerders Martin Bruins en Henk Prins (v.l.n.r)
Boeren Arend Huisman en Pieter Goelema, met wildbeheerders Martin Bruins en Henk Prins (v.l.n.r) © Jasmijn Wijnbergen/RTV Drenthe
De randen van een perceel graan in De Groeve zijn aangevreten en platgetrapt. Ganzen zijn de oorzaak, zeggen boeren uit de buurt. Volgens hen is de overlast de afgelopen jaren erger geworden.
'Het is heel vervelend om dit te zien', meent boer Arend Huisman. 'In april zijn we hier aan het zaaien geweest en in mei begon het. Er kwamen heel veel ganzen. Toen heb ik samen met de jagers door middel van linten, die we op het terrein hebben neergezet, mijn best gedaan om de overlast te voorkomen. Bijna dagelijks ben ik in die periode hier geweest', zegt de boer uit Zuidbroek over zijn zijn perceel in De Groeve.

Omzetderving

'Een poosje is het rustig geweest, maar de laatste twee weken ging het weer helemaal mis. Zoals je kunt zien, is er veel schade aangericht. We hebben alles laten taxeren.' In totaal is er één hectare van zijn land vertrapt. Dat heeft een omzetderving van zo'n 1200 tot 1300 euro tot gevolg, zegt Huisman.
Hij is niet de enige die in het gebied achter het Zuidlaardermeer overlast heeft van de ganzen. Ook collega-boer Pieter Goelema heeft schade. 'Je zaait het om te kunnen oogsten. Op deze manier hoeft het niet meer geoogst te worden, want het zaad is eruit', legt Goelema uit. 'Het is sowieso frustrerend dat, wanneer iets mooi op het perceel staat, het door ganzenschade of andere schade teniet wordt gedaan.'

Ontheffing ondersteunend afschot

Volgens wildbeheerder Henk Prins is er geen twijfel over mogelijk dat de aangerichte schade door ganzen is gekomen. 'Heel veel ganzen zoeken hier hun voedsel. Dat zie je ook als je aan komt rijden. Als je dichter bij komt, vliegen ze weg', zegt Prins. Hij houdt het hele jaar toezicht op de wildstand en zorgt er dus voor dat er niet te veel, maar ook niet te weinig wild is. Daarnaast houdt Prins hij zich bezig met bestrijding van schade door vogels.
Als er een ontheffing wordt verleend, mogen wildbeheerders als Prins ganzen afschieten. 'Dat hoeft niet in groten getale. Als je een aantal hebt afgeschoten, zit de schrik er zodanig in dat ze de waarschuwingslinten met gevaar associëren. Dan blijven ze weg.'

Afschrikkingsmethoden

Om zo'n ontheffing van de provincie te krijgen, moeten boeren aan een aantal eisen voldoen. Zo moet er gekeken worden of er andere middelen zijn, zoals een vogelverschrikker of een gaskanon, om de ganzen te verjagen. De linten die Huisman heeft gespannen, werken maar een tijdje, weten hij en zijn collega Goelema. 'De eerste week, moeten ze even de kat uit de boom kijken, maar als er na twee dagen alleen linten staan en er verder niks gebeurt dan gaan ze er gewoon naast zitten', zegt Goelema.
De aangevraagde ontheffing is nog niet gehonoreerd. Het steekt de boeren, maar ook de wildbeheerders als Prins en zijn collega Martin Bruins dat ze zo lang moeten wachten. In hun ogen hanteert de provincie een soort ontmoedigingsbeleid.

Reactie provincie

De provincie Drenthe geeft aan dat wanneer zij een ontheffing verlenen, verschillende stappen moeten worden gevolgd. 'Door aanvragers kan dit worden ervaren als vervelend. Voor een aantal soorten, zoals bijvoorbeeld grauwe ganzen, zijn standaardontheffingen gemaakt die bij een goede aanvraag binnen twee weken verleend kunnen worden. Dit lukt niet altijd omdat er soms nog aanvullende informatie nodig is die bij de aanvrager opgevraagd moet worden', zegt een woordvoerder.