Man moet cel in voor botvieren frustraties op gedenkmonument

Het eerder kapot gemaakte gedenkstuk aan de Bornholmstraat
Het eerder kapot gemaakte gedenkstuk aan de Bornholmstraat © Dejan Boelhouwer / RTV Noord
Een 54-jarige man uit Groningen is veroordeeld tot twaalf weken cel, waarvan twee weken voorwaardelijk. De man vernielde in juni een gedenkmonument aan de Bornholmstraat in Groningen. Ook beledigde hij een agent en stal hij in april 37 blikjes bier, ham en paaseitjes.
Het monument werd in december 2018 geplaatst door de ouders van de drie jongens die op kerstavond 2016 aan de Bornholmstraat door een auto-ongeluk om het leven kwamen. Het gaat om Matthijs Hofstra (21) en Brian Pestman (19) uit Sappemeer en Murphy Lekkerkerker (20) uit Hoogezand. Een vierde inzittende raakte zwaargewond, maar overleefde het drama.

Gefrustreerd

Een getuige zag de Stadjer tekeergaan bij het gedenkmonument en waarschuwde de politie. De man rukte aan de drie palen die daar staan en gooide een plant en windlicht in het water.
Tegenover de rechter verklaarde de 54-jarige man gefrustreerd te zijn. Hij was kort daarvoor door de politie aangehouden, vastgehouden en verhoord. Onterecht, zei de Stadjer, want hij mocht direct weer vrij.

Verdriet

Zijn boosheid botvierde hij op het monument.
Hij had er geen idee van dat het een monument was en waarvoor dat daar stond. Het verdriet voor de nabestaanden was er niet minder om, zei de rechter. Zij bleven met een schadepost van bijna 800 euro zitten. Die moet de Stadjer betalen.

Winkeldiefstal en belediging

De man kreeg de straf ook voor winkeldiefstal. Die pleegde hij met een vriend. Een camera legde de diefstal vast. De 54-jarige Stadjer claimde hier niets mee te maken. Hij stond erbij en keek ernaar, zei hij. Dat had die vriend kunnen bevestigen als hij niet dood was geweest, aldus de man.
De Stadjer bekende wel een agent te hebben beledigd.

Alcohol- en drugsprobleem

De man kampt met een drank- en drugsprobleem en is een veelpleger. Hij beging de feiten tijdens de proeftijd van een eerder opgelegde voorwaardelijke celstraf van een maand. Die moet de Stadjer nu ook uitzitten.