Bonden wijzen bod busbedrijven resoluut af

GRONINGEN - De vakbonden zien niets in het nieuwe bod van de busbedrijven. Die stelden dinsdag een loonsverhoging voor van 11,5 procent in drie jaar tijd en een eenmalige uitkering van een procent.
Het bod, zo vinden de bonden, lijkt heel wat, maar is gewoon een sigaar uit eigen doos. De lonen gaan namelijk wel omhoog, maar de arbeidsvoorwaarden worden juist slechter. Zo wil Arrriva deels af van de doorbetaalde pauzes. Ook wil het vervoersbedrijf een 40-urige werkweek invoeren. De chauffeurs zien die extra werkuren echter niet terug in hun loon.
Arriva is niet blij met de afwijzing. Het gratis vervoer tijdens de feestdagen kost het concern veel geld en het bedrijf zegt dat het door de gestegen kosten sowieso al krap bij kas zit. FNV-vakbondsbestuurder Ed van Eijbergen doet dat echter af als 'flutverhaal'. Ook de prijzen voor de werknemers stijgen immers.
De acties de komende dagen gaan dus gewoon door. Komen de busbedrijven niet snel over de brug, dan worden hardere acties niet uitgesloten.