Oldambtsters dumpen vervuilende stoffen vaker in een put op straat

Waar laat je je oude frituurvet of de terpentine waarmee je net je kwasten hebt schoongemaakt? In Oldambt doen ze dat steeds vaker in de put op de hoek van de straat. Dat constateert de gemeente Oldambt.

Wethouder Bard Boon roept de Oldambtsters op geen rotzooi in de straatputten te gooien, omdat de vervuiling in de sloot belandt met alle gevolgen van dien voor de natuur en het waterleven.

'Veel mensen weten niet dat we in Oldambt een gescheiden rioolstelsel hebben. Rioolwater wordt gezuiverd door het waterschap en (schoon) regenwater komt terecht in de sloot, legt wethouder Boon uit.

Straten en kelders liepen onder

Dat gescheiden rioolstelsel is ingevoerd, omdat in Oldambt en met name in Winschoten bij fikse regenbuien de straten en kelders van huizen onderliepen. Schoon regenwater gaat daarom niet meer naar het riool maar heeft steeds vaker een aparte afvoer.

Deze afvoer gaat niet naar de waterzuivering, maar naar een sloot in de buurt. In de sloten wordt steeds vaker frituurvet, zeepwater en terpentine gevonden. Dit is slecht voor de dieren die in en om het water leven. De verscheidenheid aan dieren- en plantensoorten is van belang voor het evenwicht in de natuur. Het is dus belangrijk dat de waterkwaliteit goed is.

Dader opsporen

Het waterschap doet onderzoek naar de oorzaak van vervuilde sloten en maakt de sloot weer schoon. Als er sprake is van een overtreding, proberen ze de dader op te sporen. Het schoonmaken van een verontreinigde sloot kost veel geld.

Wethouder Boon roept mensen op als ze een overtreding zien, die te melden bij de gemeente Oldambt.

Deel dit artikel:

Recent nieuws