In Onstwedde bakken ze in hartje zomer duizenden spekkedikken

Een vrouw bakt coronaproof spekkedikken
Een vrouw bakt coronaproof spekkedikken © Elwin Baas/RTV Noord
Spekkedikken gaan er niet alleen rond de jaarwisseling goed in, ook als het buiten tropisch is. Bij stichting Onstwedder Gaarv'n zijn ze druk bezig om vierduizend bestelde exemplaren te bakken.
'Normaal staan we op markten en verkopen ze overal, maar vanwege de coronacrisis is dat nu anders. Of het nou midden in de zomer is of op 31 december, er is enorm veel belangstelling voor spekkedikken. Ze staan altijd in rijen voor onze kramen', zegt Wessel Volders van de stichting die oude ambachten levend wil houden.
Spekkedikken zijn een soort pannenkoekjes, gemaakt van roggemeel, eieren en stroop, waarin stukjes spek en droge worst worden meegebakken. Ze worden traditioneel op oudjaarsdag gegeten, maar vandaag dus ook.

Coronamaatregelen

In juni sloegen vrijwilligers van de stichting ook al aan het bakken. 'Om toch een beetje contact te houden in deze coronatijd en de liefhebbers tegemoet te komen. Toen was het even aftasten, maar het ging allemaal goed, ook met de coronamaatregelen.'
Spekkedikken zijn altijd lekker
Zo zijn de bakkers allemaal uitgerust met een spatscherm voor hun gezicht en zitten ze op anderhalve meter afstand van elkaar.
'In juni was het alleen voor Onstwedde en de medewerkers, nu is het voor iedereen. Bestellingen komen van Delfzijl tot Assen en verder. Overal komen ze vandaan.'
Naast spekkedikken worden ook rogge- en krentenbollen gebakken
Naast spekkedikken worden ook rogge- en krentenbollen gebakken © Elwin Baas/RTV Noord

Brood

Daarnaast bakken medewerkers van de stichting in twee dagen tijd ook nog zo'n duizend tarwe- en roggebollen. Ze bakken in de ambachtshoeve van Onstwedde Gaarv'n met de grote deuren open. 'Het valt best mee met de hitte zo.'