Mogelijk toch kermis tijdens Bommen Berend

Kermis op de Grote Markt
Kermis op de Grote Markt © Jos Schuurman
Er komt mogelijk toch nog een kermis tijdens de viering van het Groningens Ontzet. Dinsdagmorgen zette de Vereeniging voor Volksvermaken een streep door de Bommen Berend-kermis. Maar de kermisexploitanten hebben bij de gemeente Groningen een eigen kermisplan ingediend.
Organisator Gwendolyn Spelbrink heeft dinsdagmiddag koortsachtig overleg gevoerd met de gemeente. 'We willen graag een kermis op de Grote Markt. We hebben een coronaproof-plan met protocol op tafel gelegd'.

Slapeloze nachten

De gemeente beraadt zich nu op dit voorstel. 'We hebben geen ja en geen nee. Het wordt spannend. Ik had al slapeloze nachten, maar nu is het echt zenuwslopend', vertelt Spelbrink.
Voor de kermisexploitanten is het een van de laatste mogelijkheden om toch nog wat inkomsten te genereren. Het doorgaan van de kermis is bijna van levensbelang. 'Het water staat ons na al die maanden zonder inkomsten aan de lippen'.

Bittere pil

Dat de Vereeniging voor Volksvermaken de stekker uit de Bommen Berend-kermis trok vanwege de coronaperikelen was voor de kermisexploitanten dan ook een bittere pil.
Nu proberen ze met een eigen plan er toch iets van te maken. De bal ligt nu bij de gemeente Groningen. Woensdag komt er mogelijk duidelijkheid over de komst van de traditionele Bommen Berend-kermis.