Na ruim een eeuw valt het doek voor (misschien) de oudste boom in Stad

Met behulp van een hoge kraan wordt de ruim 22 meter hoge beuk gekapt
Met behulp van een hoge kraan wordt de ruim 22 meter hoge beuk gekapt © Beppie van der Sluis/RTV Noord
Vanuit diverse hoeken wordt woensdag zwijgzaam toegekeken hoe de zaag in één van de meest imposante bomen in Groningen wordt gezet. De beukenboom in de binnentuin van de rechtbank in Stad is ziek en moet daarom na ruim een eeuw omver; tot verdriet van velen.
Ruim 22 meter hoog is-ie en mogelijk zelfs 150 jaar oud, al ontbreken exacte cijfers. Maar als de jaren gaan tellen, wordt de gezondheid minder. En dat geldt ook voor de beukenboom op de binnenplaats van de rechtbank aan het Guyotplein. 'Er zit een vernietigende schimmel op de boom', constateerden onderzoekers alweer enige tijd geleden.

Geen redden meer aan

Door die schimmel kan de 'rechtbankboom' na verloop van tijd omvallen. En je moet er niet aan denken dat je er dan net onder zit, terwijl je geniet van je lunch. Bovendien zouden woonhuizen kunnen worden geraakt.
In de voorbije maanden werden alle middelen aangewend om te bekijken hoe de boom toch kon blijven bestaan, maar experts waren duidelijk: er was geen redden meer aan.
Takkenresten op de grond nadat de zaag in de beuk is gezet
Takkenresten op de grond nadat de zaag in de beuk is gezet © Beppie van der Sluis/RTV Noord

Kap

De kapvergunningen werden verleend en dinsdag is dus begonnen met de kap van de beuk. Stukje bij beetje werd de boom kortgewiekt, waarna er woensdag de laatste hand aan kon worden gelegd. Groningen is hiermee één van de meest oude bomen in de stad kwijtgeraakt; misschien wel de oudste.
Wel moet er verplicht een nieuwe rode beuk terug worden geplaatst. Dit moet uiterlijk op 20 december 2022 gebeuren, zo meldt het Rijksvastgoedbedrijf, dat onder andere verantwoordelijk is voor het beheer van rechtbanken.