'Voormalige Rijks HBS moet een ontmoetingsplek worden'

Al vijftien jaar staat de voormalige Rijks Hogere Burgerschool (HBS) in Sappemeer leeg. Zonde vinden buren Renee en Ruth Hassing. Ze willen het gebouw gebruiken als een soort multifunctioneel centrum.

De buren van het rijksmonument zijn een half jaar bezig met de plannen. 'Als je in de tuin zit en dit prachtige gebouw ziet, dan krijg je er wel ideeën over', vertelt Ruth Hassing.

Project Toukomst

Samen kwamen ze erachter dat hun ideeën aansluiten met ideeën binnen het project Toukomst. Een projectgroep wil in elke gemeente een zogenaamde Stee ontwikkelen. De Stees fungeren als oriëntatiepunten voor toeristen, maar ook als ruimten voor de lokale bevolking om te ontdekken en ontwikkelen.

Als het aan het echtpaar ligt komen er in de oude HBS werk- en stageplekken voor jongeren, kunnen mensen er overnachten en is er een speciale studieruimte waar jongeren zich kunnen ontwikkelen. Ook zijn er ideeën om meer toeristen naar het dorp te lokken.

En op de eerste verdieping moet getrouwd kunnen worden. Voor Ruth Hassing is het een van de mooiste plekken in het gebouw, dat vier etages telt.

Het echtpaar wil een trouwzaal op de tweede etage (Foto: Martijn Klungel/RTV Noord)

De bedoeling is dat het gebouw daarmee de eerste Stee in onze provincie wordt onder de naam Stee Aletta, verwijzend naar de historie van het gebouw.

Aletta Jacobs

Het schoolgebouw is in 1868 gebouwd en Aletta Jacobs werd er in 1870 toegelaten als 'toehoorder'. Daarmee was ze de eerste vrouw in Nederland die een HBS bezocht.

Om het plan werkelijkheid te laten worden, moeten de financiën rond zijn. Daar wordt nu druk aan gewerkt. Er wordt ook beroep gedaan op geld van het Nationaal Programma Groningen (NPG).

'De plannen dragen bij aan de leefbaarheid en identiteit van Sappemeer', vertelt Renee Hassing die ervan uit gaat dat ze het met subsidie alleen niet gaan redden. De rest zullen de plannenmakers op een andere manier moeten financieren.

Meer over dit onderwerp:
toerisme
Deel dit artikel:

Recent nieuws