Opnieuw verdubbeling aantal coronagevallen in Groningen

Sinds vorige week zijn er in onze provincie zestig nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Het is de derde week op een rij dat het aantal positieve gevallen vrijwel is verdubbeld.

Uit de nieuwste coronacijfers van GGD Groningen blijkt dat meer dan de helft van de nieuwe besmette personen tussen de 15 en 30 jaar is. De GGD wijt een deel van de 'duidelijke stijging' aan reizen: twintig positieve gevallen keerden terug uit het buitenland.

Tekst gaat verder onder de grafiek

Perspectief

Een belangrijk getal om de cijfers in perspectief te zetten is het percentage positieve coronatests. Deze week ligt dat percentage op 1,4 procent van de ruim drieduizend afgenomen tests. Het gaat dan om tests die bij de testlocatie in het UMCG zijn afgenomen.

Er is de afgelopen week meer getest; bij de vorige update vorige week waren er 2700 tests afgenomen. Het percentage positieve tests was toen 0,8 procent.

Landelijk zijn vorige week ruim vierduizend nieuwe besmette gevallen bekend geworden en hebben bijna honderdduizend mensen zich laten testen, blijkt uit de laatste gegevens van het RIVM. Van die mensen testte 3,6 procent positief op corona.

Clusters

De afgelopen weken heeft de provincie Groningen meer te maken met coronaclusters: plekken waar mensen elkaar aansteken. Dat gebeurde onder meer in zeehondencentrum Pieterburen en deze week nog in een verpleeghuis in Veendam.

De GGD probeert de verspreiding van het virus te remmen door bron- en contactonderzoek toe te passen, maar weet in ruim de helft van de nieuwe gevallen niet waar de besmetting is opgelopen.

Bekijk hieronder het aantal afgenomen tests bij het UMCG en het percentage positieve tests. Tekst gaat verder onder de grafiek.

477 besmettingen

Met de nieuwe besmettingen komt het totaal aantal besmette Groningers op 477 sinds de uitbraak van het coronavirus. Overigens kan het werkelijke aantal mensen dat COVID-19 heeft of heeft gehad hoger liggen. Volgens de GGD komt dat omdat tot 1 juni niet iedereen kon worden getest, omdat niet iedereen met klachten zich laat testen en omdat mensen ook zonder klachten besmet kunnen zijn.

Op de kaart hieronder zie je hoe de bevestigde besmettingen door het land zijn verdeeld.

(Foto: )

Lees ook:
- Relatief veel tests, maar weinig corona in Groningen

Meer over dit onderwerp:
coronavirus zorg umcg
Deel dit artikel:

Recent nieuws