Groningen en Coevorden gaan samen Bommen Berend vieren

De stad Groningen en Coevorden gaan in 2022 samen vieren dat het 350 jaar geleden is dat ze de bisschop van Münster, Bernhard van Galen, versloegen.

In het kasteel van Coevorden hebben de stad Groningen en Coevorden woensdagmiddag een convenant ondertekend waarin ze afspreken dat ze samen optrekken bij de herdenking en viering van het jaar 1672.

Toen werd de stad Groningen belegerd door Bernhard van Galen, oftewel Bommen Berend, maar deze slaagde er niet in de stad te veroveren dankzij het goede verdedigingswerk van de Groninger commandant Carl von Rabenhaupt. Dat vieren we nog altijd op 28 augustus.

Coevorden

Maar het is veel minder bekend dat het diezelfde bisschop van Münster wel lukte om Coevorden na een beleg te veroveren. En op 30 december slaagde de Groninger commandant Von Rabenhaupt erin om Coevorden door middel van een list te heroveren.

Het convenant is ondertekend (Foto: Reinder Smith/RTV Noord)

'We hebben dus zowel gezamenlijke vrienden als vijanden', zei burgemeester Bert Bouwmeester van Coevorden bij de ondertekening van het convenant, 'dus kunnen we ook een hoop samen vieren en organiseren. Zoals bijvoorbeeld een wandelroute van de Rabenhauptstraat in Groningen naar de Rabenhauptstraat in Coevorden. En er komen een muziekstuk en een toneelstuk die in beide steden worden opgevoerd. En zo kun je een hoop zaken gezamenlijk aanpakken.'

2022

Namens de Groningers tekende Harry van Ham van de Vereniging voor Volksvermaken. 'Het is de bedoeling dat we het hele jaar 2022 aandacht besteden aan Bommen Berend, maar de nadruk komt te liggen op de periode tussen 28 augustus, het Groningens Ontzet, en 30 december, de herovering van Coevorden.'

Meer over dit onderwerp:
groningen-stad
Deel dit artikel:

Recent nieuws