Koffiedrab van toeristen wordt gebruikt om nieuw voedsel te kweken

Als ze de volle emmer pakt, ruik je de geur van koffie al. ‘Kijk dit heb ik vandaag opgehaald bij één van de restaurants’ zegt Janneke van der Velde. De Tuin naast de Branding, de zelfpluktuin op Schiermonnikoog gaat iets nieuws doen: Oesterzwammen telen met koffiedik.

De pluktuin op het eiland bestaat nu vier jaar. Op een hectare grond naast een kampeerboerderij worden de gewassen verbouwd. ‘Het is echt een succes. Veel eilanders en toeristen komen hier voor hun groente en fruit’, vertelt Van der Velde. Mensen betalen naar eigen inzicht voor wat ze plukken uit de tuin.

Samen met een groep enthousiastelingen besloot ze de tuin te beginnen. ‘Er zijn heel veel problemen in de wereld die ik niet op kan lossen. Maar ik kan wel zorgen voor deze grond. En door goed voor deze aarde te zorgen, is dat mijn bijdrage aan de wereld.’

De pluktuin (Foto: Jeroen Berkenbosch/RTV Noord)

Het nieuwe project waarmee de pluktuin is gestart, moet daar ook aan bijdragen. ‘We gaan regelmatig op de fiets langs de restaurants en hotels op het eiland. We halen dan emmers met koffiedik op.' Ook de veerboot staat zijn koffiedrab af.

Kweken met een afvalproduct

Het koffiedik gebruikt de pluktuin om oesterzwammen mee te kweken. ‘Dit is daar ideaal voor’, zegt Van der Velde. In een zeecontainer op het terrein hangen al de eerste zakken met koffie waar straks oesterzwammen uit moeten groeien. De zaadjes van de oesterzwammen worden gemengd met de drab.

De zakken met koffiedik (Foto: Jeroen Berkenbosch/RTV Noord)

Ondernemers op het eiland werken graag aan het initiatief mee. ‘De koffiedrab verdwijnt anders toch in de prullenbak. En de oesterzwammen gebruiken wij weer voor onze gerechten. De pluktuin is een geweldig initiatief en wij hebben er veel profijt van. We gebruiken veel groente en fruit uit de tuin’, vertelt Bart Pastoor van Hotel & Brasserie Brakzand.

Binnenkort wordt de eerste oogst van de oesterzwammen verwacht.

Lees ook:
- Schiermonnikoog trekt ‘nieuw soort toerist’

Meer over dit onderwerp:
toerisme
Deel dit artikel:

Recent nieuws