Megadiefstal van tienduizend kilo zink: 'Wij zijn niet teleurgesteld, wij zijn boos'

De locatie van recyclingbedrijf Van den Hende in Nieuwe Pekela
De locatie van recyclingbedrijf Van den Hende in Nieuwe Pekela © Google Street View
In tien minuten tienduizend kilo zink stelen. Het lijkt onmogelijk, maar bij recyclingbedrijf Van den Hende in Nieuwe Pekela gebeurde het toch. Woensdagnacht wisten dieven met een vrachtwagen het terrein op te komen en stalen vervolgens een complete container met zink.
Bij Van den Hende is de klap van de diefstal hard aangekomen. 'We zijn niet terneergeslagen, niet teleurgesteld, maar boos. Door de coronacrisis hebben we het allemaal moeilijk en dan overkomt je dit ook nog eens. Het is gewoon niet eerlijk', laat de directie weten.

Goed op de hoogte

Dat de daders een complete container mee konden nemen, duidt erop dat de dieven van de hoed en de rand wisten. 'Ze hebben het hek vernield en een vrachtwagen naar binnen gereden. Ze wisten precies waar ze moesten zijn. We hebben vijftien camera 's ter beveiliging. Wat moet je nog meer doen?', vragen ze zich bij Van den Hende af.
We moeten het een plek geven en hopen dat de politie de daders pakt
Directie Van den Hende Recycling
De politie is inmiddels druk doende met het onderzoek en heeft de camerabeelden van het bedrijf en de omliggende bedrijven opgevraagd.

Niet de eerste keer

Het bedrijf heeft vaker te maken gehad met diefstal. Zo werden in 2012 twee containers met 22 ton aan koper en aluminium gestolen. Die werden met gestolen vrachtwagens weggehaald. Het bedrijf loofde toen vijfduizend euro beloning uit voor de gouden tip, maar dat heeft niets opgeleverd.
De buit van de laatste diefstal bedraagt tien ton zink met een waarde van zo'n tienduizend euro. 'We moeten het een plek geven en hopen dat de politie de daders pakt. Meer kunnen we op het moment niet.'