Cel en tbs voor neersteken lawaaiige buurman

Een 70-jarige Stadjer is veroordeeld tot 21 maanden cel en tbs met dwangverpleging voor het neersteken van zijn onderbuurman, met wie hij al jarenlang ruzie had over geluidsoverlast.

In november 2018 belde hij aan bij zijn onderbuurman om opnieuw zijn beklag te doen, maar de buurman stuurde hem weg. Daarop haalde de man een vleesmes uit zijn keuken, ging daarmee weer naar beneden en belde opnieuw aan.

Toen de buurman weer opendeed, stak hij hem aan de zijkant in de hals en op het moment dat het slachtoffer zich omdraaide, stak hij nog een keer. De tweede keer kwam het mes terecht in het schouderblad van het slachtoffer. Volgens de rechtbank had vooral de steek in de hals de man fataal kunnen worden.

'Geen poging tot moord'

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden dertig maanden cel en tbs voor een poging tot moord. Volgens het OM heeft de man met voorbedachte rade gehandeld, omdat hij bewust het mes uit zijn huis heeft gehaald. De rechtbank stelt dat hij dat ook in een opwelling gedaan kan hebben en vindt poging tot moord daarom niet bewezen.

Geen andere optie dan tbs

De Stadjer lijdt aan verschillende stoornissen, waaronder een waanstoornis. Hij is daarom verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. De rechtbank vindt het belangrijk dat hij wordt behandeld om te voorkomen dat hij nog een keer zoiets doet. Maar omdat de man nergens aan wil meewerken, is tbs met dwangverpleging volgens de rechtbank de enige overblijvende optie.

De dader zit inmiddels 21 maanden in voorarrest. Dat betekent dat hij binnenkort wordt overgeplaatst naar een tbs-kliniek.

Lees ook:
- Stadjer die buurman neerstak, mag nog niet naar huis

Meer over dit onderwerp:
rechtszaken groningen-stad
Deel dit artikel:

Recent nieuws