De basisscholen beginnen weer: zo ziet een dag eruit

De basisscholen beginnen weer.
De basisscholen beginnen weer. © ANP
De scholen beginnen weer. Toch is het dit jaar anders dan anders. Andere jaren hangen de straten vol met posters dat automobilisten op moeten passen dat kinderen weer op de fiets naar school gaan.
Dit jaar ligt de focus op een andere veiligheid. De veiligheidsmaatregelen richten zich erop om het coronavirus buiten de deur te houden. Om dat zo goed mogelijk te doen heeft de PO-raad (Primair Onderwijs) protocollen opgesteld.
Daarnaast hebben schoolbesturen een document ontvangen van het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap met handvatten. Uiteraard gelden ook de algemene richtlijnen van het RIVM zoals handen wassen, niezen en hoesten aan de binnenkant van je elleboog en geen handen schudden.

Quarantaine

Tussen het protocol van de PO-raad en het document van het ministerie zit een opvallend verschil: de thuisquarantaine na een vakantie in een land waar code oranje of rood geldt. De PO-raad stelt dat wanneer een kind thuisblijft om in quarantaine te zijn dat niet gemeld hoeft te worden bij de leerplichtambtenaar. Volgens het servicedocument van het ministerie moet dat wel.
Kinderen tussen de 4 en 12 jaar hoeven overigens volgens het RIVM niet in quarantaine na een bezoek aan een rood of oranje land.

Snottebel

Kinderen die in een risicogroep vallen, of ouders hebben binnen de risicogroep, mogen wel thuisblijven. Wel zal de leerplichtambtenaar onderzoek instellen als een kind thuisblijft. Ongeacht of het kind of de ouders in een risicogroep vallen.
Als een kind gezondheidsklachten heeft moet het kind thuisblijven. Dat geldt niet voor kinderen van groep 1 en 2. Die kinderen mogen wel naar school met een snottebel, tenzij ze in contact zijn geweest met iemand die het coronavirus heeft of als ze koorts hebben.
Scholen mogen kinderen die thuisblijven online lesgeven, maar zijn daar niet toe verplicht. Volgens het ministerie is fysiek onderwijs de norm.

Een schooldag

De bel gaat. De kinderen worden door hun ouders op het schoolplein afgezet. Ouders mogen alleen naar binnen als de school dat goed vindt. Daarvoor vindt triage plaats. Dat houdt in dat ouders vragen krijgen over hun gezondheid, volgens de richtlijnen van het RIVM.
De kinderen volgen in school de aangegeven looproutes. Ze moeten bij aanvang van de les minimaal 20 seconden hun handen wassen. Het gebruik van desinfectiemiddel wordt afgeraden. Kinderen hoeven in school geen anderhalve meter afstand tot elkaar te houden. Volwassenen, zoals het onderwijspersoneel en de ouders, moeten onderling wel afstand bewaren.
Eenmaal handen gewassen nemen de kinderen plaats aan hun tafeltjes. Die tafeltjes worden elke dag door schoonmaakprofessionals schoongemaakt met water en zeep. Ook hier wordt het gebruik van desinfectiemiddel afgeraden. Ook het speelgoed waar de kinderen mee spelen moet elke dag worden schoonmaakt.

Pauze

In de pauzes moeten de kinderen hun handen wassen voor ze naar buiten gaan. Eenmaal buiten kunnen ze normaal ravotten zoals ze het gewend zijn. De volwassenen die toezicht houden moeten ook buiten op het schoolplein afstand houden.
Als de pauze voorbij is kunnen de kinderen weer naar binnen. Voor ze het lokaal ingaan, moeten ze wederom hun handen wassen.

Aangepaste tijden

Een school, die voor de zomervakantie een continurooster hanteerde (zonder ‘tussen de middag’-pauze) hoeft dit niet voort te zetten. Scholen zijn daar vrij in. Als scholen wel een ‘tussen de middag’ hebben, dan mogen ouders hun kinderen gewoon ophalen van school.
Scholen wordt overigens geadviseerd om te kijken of ze haal- en brengtijden van de verschillende klassen kunnen aanpassen. Zo moet worden voorkomen dat er teveel volwassenen zijn op het schoolplein. Als de school uit is moeten kinderen direct naar huis of de buitenschoolse opvang (bso) en mogen niet blijven hangen op het schoolplein.