Drukke dag voor loodgieter: 'Dit is schering en inslag na zo'n heftige nacht'

'Verstopte dakgoten zijn schering en inslag na zo'n heftige nacht'
'Verstopte dakgoten zijn schering en inslag na zo'n heftige nacht' © Jasmijn Wijnbergen/RTV Noord
'Nog één klant en dan kan ik weekend vieren.' Loodgieter en dakdekker Johan Wildeboer uit Foxhol heeft er bijna een ruim 10-urige werkdag op zitten na een nacht met stevige (onweersbuien) en windstoten.
'Dit is schering en inslag na zo'n heftige nacht', zegt Wildeboer. Normaal gesproken gaat hij 's morgens om acht uur aan het werk. Nu kreeg hij om zeven uur al het eerste telefoontje.

Water over de muren

'Er zijn vooral een hoop verstoppingen van dakgoten. Mensen onderhouden die slecht. Na zo'n lange periode met heet weer zit er een soort koek in van blad en rommel. Dan komt er een hoosbui en belandt die rommel in de afvoer en die stroomt dan over. Met een beetje pech heb je dan binnen het water over de muren lopen.'
Normaal wordt Wildeboer vier keer per week gebeld door een nieuwe klant. 'Vandaag hebben zich al zeven gemeld', vertelt Wildeboer. 'Die kan ik natuurlijk niet allemaal helpen. Met één klant ben ik zo'n twee uur bezig. Als ik dan vijf klanten heb gehad, is het wel klaar voor die dag.' Vrijdagmiddag rond vier uur staat nog één klant op de lijst. 'Tenminste: als ik nu geen telefoontjes meer krijg', besluit Wildeboer.