RUG gezakt op prestigieuze ranglijst van universiteiten

Het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen
Het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen © Chris Bakker / RTV Noord
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is vier plaatsen gezakt op de prestigieuze ARWU-ranking. De ranglijst van beste universiteiten ter wereld wordt jaarlijks samengesteld door de Universiteit van Shanghai.
De RUG is gezakt van plek 65 naar plek 69 en blijft net als in 2019 de tweede universiteit van Nederland. Er staan vier Nederlandse universiteiten in de top 100. De beste Nederlandse universiteit is de Universiteit van Utrecht op plek 52. De Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Leiden staan samen op een gedeelde 80e plaats.

Beste 500

De ARWU-ranking bekijkt meer dan 1200 universiteiten. De beste 500 worden opgenomen in de jaarlijkse ranglijst. Er wordt vooral gekeken naar de onderzoeksresultaten en het aantal keren dat medewerkers van een universiteit in wetenschappelijke tijdschriften publiceerden of zijn geciteerd. Ook onderscheidingen zoals Nobelprijzen en Fields Medals tellen zwaar mee.
De lijst wordt, net als voorgaande jaren, aangevoerd door de Amerikaanse universiteiten Harvard en Stanford. Op de derde plek staat het Britse Cambridge.