Aflevering 15 van Credo, de podcast over Ede Staal: 'Ik kwam iemand tegen dij daipte haar'

Ede Staal
Ede Staal © RTV Noord
'Ik was apmoal ondersteboven wat dij man aan verskes haar en de verhoalen der achter'. Dat vertelt Koos Hindriks, zanger en gitarist van het Sneeuwbaltrio in aflevering 15 van Credo, de podcast over het leven van Ede Staal.
Het Sneeuwbaltrio had de grootste hit met 'Ade Kleine Paloma'. Bij een van de elpees wilde Hindriks graag een Groningse versie van het Engelse nummer 'I'm in the Blues' van Ede. Het vertalen in het Gronings bleek moeilijker dan gedacht.
Uiteindelijk bood Ede zelf aan om de vertaling voor zijn rekening te nemen. En zo werd 'I'm in the Blues', 'Ik heur de Blues'. Bij de opnames was Ede nadrukkelijk aanwezig. Hij wees Hindriks terecht toen hij het nummer inzong. 'Stop de band!!! Astoe zo zingen wilst, din goan we direct noar hoes'. Hindriks legde volgens Ede te weinig gevoel in het zingen.
Uiteindelijk kwam het goed. 'Dat is veur mie ook biezunder want zo heb ik noeit meer zongen', zegt Hindriks.
Koos Hindriks was meteen onder de indruk van Ede
Koos Hindriks was meteen onder de indruk van Ede © Rolf Schreuder
Hindriks ging ook bij Ede op bezoek in Nieuwe Statenzijl en werd door de zanger in het donker met lantaarn naar de boerderij geloodst. Het klikte meteen tussen de twee. En zo kwam Ede in zijn eend regelmatig op bezoek in de gekraakte woning van Hindriks in Gasselte.
Hij nam de weg binnendoor langs een boerderij. De boer was daar helemaal niet van gediend en achtervolgde Ede om hem eens flink de waarheid vertellen. maar toen hij Ede en zijn woeste aura zag, droop hij met de staart tussen de benen af.
in de podcast meer verhalen en een inkijkje in het muzikale leven van de troubadour.

Waar te beluisteren?

Inmiddels zijn er vijftien afleveringen te beluisteren. Tweewekelijks verschijnt een nieuwe editie van Credo.
Beluister hieronder aflevering 15 van Credo:
of via rtvnoord.nl/podcasts en/of via Spotify.

Meer afleveringen?

Wil je meer afleveringen horen? De podcast Credo, het leven van Ede Staal is hier op de website van RTV Noord te vinden, maar ook rechtstreeks via Spotify, Apple Podcast en Google Podcast te beluisteren. Op die manier kun je waar en wanneer je wilt op jouw moment een of meerdere afleveringen luisteren.
Klik op abonneren als je automatisch op de hoogte wilt blijven van nieuwe afleveringen.

Andere podcasts

Ook geïnteresseerd in andere podcasts van RTV Noord? Volg dan De Koffiecorner, de wekelijkse podcast over de Groningse sportwereld (Spotify, Apple Podcasts, Youtube) of Turbulente Tijden, een documentaireserie over het omstreden windmolenpark N33 (Spotify, Apple Podcast, Google Podcast).