Bij Avebe stromen de piepers weer massaal binnen

De voorraad aardappels bij Avebe begint te groeien
De voorraad aardappels bij Avebe begint te groeien © Steven Radersma/RTV Noord
Met donderend geraas tuimelen de eerste piepers de opvangbakken van de fabriek van Avebe in Gasselternijveen in. Het geluid markeert het begin van de jaarlijkse campagne. Vanaf nu worden er maandenlang volop piepers verwerkt in deze fabriek.
De aardappelen worden geteeld door de 2300 boerenleden van Avebe in Nederland en Duitsland. Twee kleinere fabrieken in Duitsland en de fabriek in Ter Apelkanaal worden volgende week opgestart.

'Er gebeurt weer wat'

'Het is altijd fijn om met z'n allen weer op te starten en voor een nieuwe campagne te gaan. Er gebeurt weer wat', vat woordvoerder Marieke Kanon van Avebe het algemene gevoel op de productielocaties samen.
Een vracht met aardappelen komt aan in Gasselternijveen
Een vracht met aardappelen komt aan in Gasselternijveen © Archief RTV Noord
'Hier in Gasselternijveen wordt per week 33-duizend ton aardappelen aangevoerd. Hoeveel vrachtwagens dat zijn? Dat weet ik niet precies, maar heel veel', zegt ze lachend.
Van al die aardappelen wordt zetmeel en eiwit gemaakt. Die ingrediënten worden door klanten van Avebe verder verwerkt in voedingsmiddelen, industriële toepassingen en diervoeding.
Jaarlijkse aardappelcampagne van start

Opbrengst is wisselend

De weersomstandigheden hebben invloed gehad op de kwaliteit van de aardappels die nu worden aangevoerd. 'We zien qua opbrengst een wisselend beeld', zegt Kanon.
'De droogte en hoge temperaturen doet vooral de aardappel op de hoge zandgronden geen goed. Maar we hebben ook leden waar de situatie zich hersteld heeft. En nu regent het weer af en toe. Dat is de komende anderhalve maand ook nog van betekenis.'
De campagne van Avebe duurt tot eind april volgend jaar.