Lange rijen aanmeldcentrum Ter Apel: 'Asielzoekers slapen op een stoel' (update)

Het aanmeldcentrum in Ter Apel
Het aanmeldcentrum in Ter Apel © Jos Schuurman/FPS
Asielzoekers die zich melden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel worden niet tijdig geregistreerd. Daardoor moeten sommigen de nacht moeten doorbrengen in een 'wachtkamer'.
Volgens NRC was er vanwege de coronacrisis minder personeel ingezet, omdat er ook minder asielzoekers naar Nederland kwamen. Maar inmiddels is dat niet meer zo en zou er een personeelstekort zijn ontstaan. Het zorgt voor lange wachtrijen bij de poort.

1700 in juli

In juni kwamen er ruim 900 asielzoekers naar Nederland en in juli waren dat er 1700. Volgens de krant is de verwachting dat dit aantal zal toenemen.
Normaliter krijgen asielzoekers, die 's avonds aankomen, tijdelijk onderdak bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
We vinden het zeer kwalijk dat mensen na een lange reis, vaak op de vlucht voor oorlog of vervolging, op deze manier worden ontvangen
Vluchtelingenwerk
De organisatie is daar onlangs mee gestopt, omdat de afspraak is dat asielzoekers eerst geregistreerd moeten worden voordat ze een slaapplek aangeboden krijgen.
Een tijdje lag de asielprocedure stil vanwege het coronavirus. 'Na het opstarten van het asielproces is ingezet op hoe het eigenlijk zou moeten zijn: alleen als iemand geïdentificeerd en geregistreerd is door de vreemdelingenpolitie kan hij/zij naar de opvang van het COA', laat een woordvoerder van het COA weten.

'Bedden ontbreken'

Daardoor moeten sommige asielzoekers de nacht doorbrengen in een recentelijk aangelegde wachtkamer. Er staan stoelen en er is airco, maar bedden ontbreken.
Ook komt het wel eens voor dat de wachtkamer vol is, waardoor asielzoekers urenlang in de hitte moesten wachten.

Getergd

Vluchtelingenwerk is getergd. Ze laten tegenover NRC weten dat de menselijke maat volkomen zoek is. 'We vinden het zeer kwalijk dat mensen na een lange reis, vaak op de vlucht voor oorlog of vervolging, op deze manier worden ontvangen', aldus een woordvoerder.
Ook de gemeente Westerwolde heeft het probleem aangekaart in Den Haag: 'Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft ons ervan verzekerd dat er hard wordt gewerkt aan een oplossing', laat een woordvoerder weten.

Oplossing

Het ministerie bevestigt dit: 'COA, IND en de vreemdelingenpolitie (AVIM) zetten zich gezamenlijk in om te zorgen dat mensen niet te lang hoeven te wachten en om hen in de wachttijd op te vangen.'
Wanneer de langere wachttijden zijn verholpen is nog onduidelijk.
Dit bericht is aangevuld met aanvullende informatie van de gemeente, het ministerie van Justitie en Veiligheid en Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)