Friese Campus van de RUG genomineerd voor architectuurprijs

Het ontwerp van de Campus Fryslân in Leeuwarden
Het ontwerp van de Campus Fryslân in Leeuwarden © Rijksuniversiteit Groningen
De Friese campus van de Rijksuniversiteit Groningen in Leeuwarden is genomineerd voor de Vredeman de Vriesprijs voor architectuur.
De Friese RUG-dependance is sinds 2017 gevestigd in het voormalige beurs- en waaggebouw van Leeuwarden. Daarvoor was de bibliotheek van de Friese hoofdstad er in gevestigd.

Gerenoveerd pand

Het bureau J.O.N.G architecten in Lemmer heeft het gebouw op zo'n wijze gerenoveerd voor de Groninger universiteit, dat het genomineerd is voor de architectuurprijs.
Naast de campus zijn er nog drie andere projecten genomineerd: de restauratie en nieuwbouwwoning in Oudemirdum, het Energie Kenniscentrum Leeuwarden en het stationsgebied Leeuwarden.

Belangstelling vergroten

De Vredeman de Vriesprijs voor Architectuur stimuleert opdrachtgevers en architecten om bijzondere architectonische bouwwerken in Friesland tot stand te brengen.
De provincie Friesland wil met deze architectuurprijs de belangstelling voor architectuur bij een breed publiek vergroten. De prijs wordt aan zowel de opdrachtgever als architect toegekend. Deze prijs bestaat uit een bedrag van 5000 euro.
Op 9 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt.