Raad van State buigt zich over gaswinning in kop van Drenthe

Het gebouw van de Raad van State
Het gebouw van de Raad van State © ANP
De gemeente Westerkwartier staat dinsdag samen met vijf Drentse gemeenten, drie natuurorganisaties en en een groep inwoners bij de Raad van State in Den Haag tegenover het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Inzet is de geplande gaswinning uit elf kleine gasvelden in de kop van Drenthe.
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet in 2022 stoppen met de gaswinning in Groningen en zoekt naar alternatieve gasvelden. In de kop van Drenthe heeft de NAM elf gasvelden liggen. Ze wil tot en met 2028 gas kunnen winnen uit velden rondom Assen, Vries, Tynaarlo, Smilde, Roden en Een.
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat stemde in november 2018 in met het plan van de NAM om gas te halen uit deze velden. De Drentse afvaardiging wil dat de rechter dit besluit van Wiebes vernietigt. Dat meldt RTV Drenthe.

'Groningse toestanden'

Omwonenden en gemeenteraden in de kop van Drenthe zijn bang voor aardbevingen, bodemdaling en uiteindelijk 'Groningse toestanden' wat betreft de afhandeling van schade.
De gemeenten Westerkwartier, Assen, Tynaarlo, Aa en Hunze, Midden-Drenthe en Noordenveld hebben zich daarom verenigd in een gang naar de hoogste bestuursrechter van ons land. Daarbij sloten naast omwonenden ook de Natuur- en Milieufederatie Drenthe, Stichting Het Drentse Landschap en Natuurmonumenten zich aan. De gemeenten en de andere partijen willen dat de rechter minister Wiebes terugfluit en dat de NAM geen gas meer gaat winnen uit de elf velden in Noord-Drenthe.