Onderzoek beregeningsverbod: water verdampt overdag niet meer dan 's nachts

Een beregeningsverbod overdag voor boeren heeft nauwelijks effect. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer de Wageningen Universiteit en het KNMI. Boeren- en tuindersorganisatie LTO Noord wil nu af van dit 'onzinnige' verbod.

Tot nu toe werd aangenomen dat bij het beregenen van de landerijen overdag ontzettend veel water verloren gaat door verdamping. Daarom komen de waterschappen bij grote droogte geregeld met een beregeningsverbod voor boeren overdag. 's Nachts mag dan wel worden beregend. Maar uit onderzoek blijkt dat er nauwelijks verschil zit tussen de verdamping van het water in de nachtelijke uren en overdag.

LTO Noord wil nu met de waterschappen om tafel om bepaalde beregeningsverboden van tafel te krijgen. 'Als we overdag niet mogen beregenen, veroorzaakt dat veel meer schade aan de gewassen. Water is voor ons zo ontzettend belangrijk', aldus voorzitter Trienke Elshof van LTO Noord.

Waterschap Hunze en Aa's laat in een reactie weten dat de waterschappen het onderzoek eerst gezamenlijk gaan bestuderen voordat er inhoudelijk wordt gereageerd.

Meer over dit onderwerp:
boeren
Deel dit artikel:

Recent nieuws