Verwaarloosd 'jacht Willem Endstra' weggesleept uit Slochterhaven

Het 'voormalige jacht van Willem Endstra' werd via het Eemskanaal naar Delfzijl gebracht
Het 'voormalige jacht van Willem Endstra' werd via het Eemskanaal naar Delfzijl gebracht © Martijn Klungel/RTV Noord
Het 'voormalige jacht van Willem Endstra' is dinsdag uit de Slochterhaven verwijderd.
Begin augustus oordeelde de rechter dat het zo snel mogelijk verwijderd moest worden. Al een tijdje lag het schip in de haven van Slochteren. Veel mensen waren het schip liever kwijt dan rijk. Bovendien werd er een olievlek ontdekt rondom het schip.

Rechtszaak

In eerste instantie wilden de gemeente Midden-Groningen en waterschap Hunze en Aa's het schip eerder verwijderen, maar eigenaar Harko Kempinga zag dat niet zitten. Hij wilde meer tijd om een koper te vinden die het schip zelf uit het water zou kunnen halen en stapte naar de rechter.
Maar de rechter oordeelde dat de gemeente hem voldoende tijd had gegeven om het schip weg te laten halen.
Rond zeven uur vanochtend kwamen twee sleepboten een handje helpen. Ze sleepten de boot vanuit de Slochterhaven naar eindbestemming Delfzijl. Daar wordt het schip voorlopig opgeslagen.

De Middellandse Zee op

Kempinga kocht het kapotte schip met de bedoeling om het op te knappen en er vervolgens mee de Middellandse Zee op te gaan. Een ongeneeslijke ziekte zette een streep door zijn plan.
Volgens Kempinga is het schip eigendom geweest van vastgoedmakelaar Willem Endstra die in 2004 werd vermoord.

Mogelijke kopers

De verwachting is dat het schip dinsdag rond 17.00 uur aankomt in Delfzijl. Kempinga laat weten dat hij nog bezig is met kopers die geïnteresseerd zijn in het jacht. Hij heeft goede hoop dat hij het alsnog kan verkopen.