Zeehondencentrum Pieterburen woensdag weer open na 'coronasluiting' (update)

Het Zeehondencentrum
Het Zeehondencentrum © ANP
Het zeehondencentrum in Pieterburen gaat woensdag weer open. Het centrum was ruim drie weken dicht, nadat een vrijwilliger positief testte op het coronavirus.
In de loop van de quarantaineperiode testten drie anderen ook positief. Alle vrijwilligers moesten in thuisquarantaine.

'Geen risico lopen'

'We denken dat we een veel grotere uitbraak hebben voorkomen door dicht te gaan', zegt Sander van Dijk van Zeehondencentrum Pieterburen. 'We moesten wel dicht, zodat de vrijwilligers die niet in quarantaine zaten voor de zeehonden konden blijven zorgen. Dan was er ook niemand geweest om het publiek te ontvangen. En voor ieders gezondheid en veiligheid nemen we ook liever het zekere voor het onzekere, dan daar een risico mee te lopen.'

Drie weken lang getest

De positief geteste medewerkers en hun contacten zijn drie weken lang getest. De GGD concludeert nu dat iedereen uit deze groep negatief is op de aanwezigheid van het coronavirus. Ook de zeehonden zijn allemaal getest, 'om het zekere voor het onzekere te nemen'.

Kosten

'Het is wel een dure grap geweest', zegt Van Dijk over de sluiting. 'In de week voor we dicht gingen, waren we elke dag uitverkocht. Dat gaat over zo'n vijfhonderd mensen per dag. De verwachting was dat het de afgelopen drie weken ook zo zou zijn geweest.'

Aanpassingen

Het centrum voert bij de heropening van woensdag wel wat aanpassingen door. Zo komt er een publieksteam en een apart zeehondenteam. Verder gaan nieuwe vrijwilligers eerst in quarantaine voordat ze aan de slag mogen.
Dit bericht is aangevuld met quotes van Sander van Dijk