Vier dorpshuizen krijgen geld voor vernieuwing

Het dorpshuis van Woldendorp
Het dorpshuis van Woldendorp © Martin Drent/RTV Noord
De gemeente Delfzijl wil vier dorpshuizen en wijkcentra subsidie geven voor renovatie van het pand of nieuwbouw. Het gaat om de buurthuizen in Woldendorp, Farmsum, Godlinze en de Delfzijlster wijk Tuikwerd.
Daarmee hebben bijna alle dorpshuizen in de gemeente een bijdrage binnen om het gebouw te renoveren of te verduurzamen.

Overname supermarkt

De stichting Leefbaar Woldendorp krijgt 75.000 euro om het pand van de Troefmarkt en de Steunstee te kopen. De huidige eigenaren van de supermarkt willen ermee stoppen, omdat de kosten te hoog worden.
De stichting wil de supermarkt voortzetten met een combinatie van vrijwilligers en vaste krachten waarbij de winkel langer geopend is. Buurthuis de Steunstee moet meer ruimte krijgen voor onder meer zorg aan ouderen.

Nieuwbouw in Farmsum

Het dorpshuis van Farmsum krijgt ook 75.000 euro. Het huidige onderkomen is te klein geworden voor een deel van de activiteiten. Daarom komt er nieuwbouw. Het bestaande pand wordt aangepast voor zorg aan ouderen die langer zelfstandig blijven wonen.

Renovatie de Vinkenhorst

Dorpshuis de Vinkenhorst in Godlinze wil haar onderkomen verbouwen. De vrijwilligers zijn meer dan een jaar bezig met het aanvragen van fondsen. Dat was niet overal succesvol, daarom heeft de stichting de plannen naar beneden moeten bijstellen.
Het gemeentebestuur van Delfzijl wil 70.000 euro geven. Als de resterende subsidies binnen zijn, start de renovatie.

Nieuw Kaarnhoes

Tuikwerd krijgt een nieuw wijkcentrum. Het college van burgemeester en wethouders wil daar 75.000 euro aan bijdragen. Het huidige Kaarnhoes is verouderd. Volgens wethouder Jan Menninga (Lokaal Belang Eemsdelta) heeft de Delfzijlster wijk een goed buurthuis nodig:
'Het is een woonwijk met weinig voorzieningen. Elkaar ontmoeten is dan minder vanzelfsprekend. Het is daarom een mooi initiatief van de stichting om een nieuw wijkcentrum te bouwen.'
Woldendorp en Farmsum zijn al verzekerd van een bijdrage. De gemeenteraad van Delfzijl neemt volgende week donderdag een besluit over de subsidies voor het dorpshuis in Godlinze en het nieuwe wijkcentrum in Tuikwerd. Dat lijkt echter een formaliteit. Eerdere subsidies voor dorpshuizen kregen unanieme steun van de raad.