Wel schuld, geen straf voor Scheemder die DDoS-aanvallen uitvoerde

De Scheemder voerde DDos-aanvallen uit met zijn computer
De Scheemder voerde DDos-aanvallen uit met zijn computer © Pexels.com
Een 22-jarige man uit Scheemda is volgens de politierechter schuldig aan het uitvoeren van DDoS-aanvallen. Toch krijgt hij geen straf opgelegd.
De aanvallen voerde de man volgens het Openbaar Ministerie (OM) eind oktober 2017 uit op een twintigtal computersystemen van onder meer bedrijven.
De jonge Scheemder kocht online voor ruim 18 Amerikaanse Dollar software waarmee hij computersystemen kon platleggen.
Volgens het Openbaar Ministerie voerde hij de aanvallen 76 keer uit op een twintigtal IP-adressen. Maar de Scheemder had enkel twee systemen van zijn vrienden van een 'attack' voorzien, zei hij op zitting. 'Zij waren hiervan op de hoogte. Het was meer kattenkwaad, ik was jong', zei hij op zitting.

Operation Power Off

De zaak van de Scheemder is een uitvloeisel van een internationaal onderzoek waarbij meerdere personen werden verdacht van het 'afnemen van een krachtige DDoS-aanval'. De aanhoudingen die volgden waren onderdeel van 'Operation Power Off', waarbij de cybercriminele website werd opgerold.

DDoS-aanvallen kopen

Via de illegale website Webstresser konden klanten goedkoop een DDoS-aanval kopen. Daarmee kan een website of een dienst platgelegd worden door er grote hoeveelheden data op af te vuren.

Namen en rugnummers

Nadat de website uit de lucht was gehaald kregen de opsporingsdiensten meer dan honderd namen en rugnummers in beeld. Op basis van technische gegevens kwam men bij de Scheemder uit. Die werd aangehouden, maar kreeg een alternatieve 'straf' opgelegd om een rechtszaak te ontlopen. Hij moest meewerken aan een programma waar jongeren leren wat ze met hacken kunnen aanrichten.
De Scheemder werkte het programma slechts deels af, omdat hij weigerde een presentatie te geven bij het Openbaar Ministerie. De man zei op zitting dat hij daar veel méér moest vertellen dan wat hij had gedaan.
'Het bleef bij twee aanvallen. Niet bij 76', stelde hij.

Baat bij programma

Zijn alternatieve straf verviel, omdat hij het programma niet had afgerond. Zodoende moest de man dinsdag alsnog voor het hekje verschijnen. De officier van justitie bleef overtuigd van 76 aanvallen en eiste een voorwaardelijke taakstraf van 30 uur tegen de Scheemder.
Volgens de aanklager had de man 'baat' kunnen hebben bij het programma. 'Hij laat zien dat hij niet wil meewerken.'

Gevaarlijke site

De politierechter was, in tegenstelling tot de officier, niet overtuigd van 76 aanvallen. Wél van de twee aanvallen op de systemen van de vrienden van de man. 'Ook dat is strafbaar, al bleef de schade beperkt.'
De rechter woog in zijn oordeel de oudheid van de zaak mee (2017) en het blanco strafblad van de man.
'Een site als Webstresser kan zeer grote dingen doen, ook omdat u ze geld heeft gegeven. Ik mag hopen dat dit nu bij u geland is', zei de rechter.