Taakstraf voor poging tot oplichting voor 10.000 euro

In de rechtbank
In de rechtbank © Jos Schuurman/FPS
Een 29-jarige man uit Ten Boer is door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur voor valsheid in geschrifte en poging tot oplichting van kredietverstrekker Alfam Holding.
De man probeerde in mei 2017 bij de kredietverstrekker een lening van 10.000 euro los te peuteren. Het geld wilde hij gebruiken voor het opzetten van een bedrijfje. Hij wijzigde zijn bankafschrift middels pdf en leverde de aanvraag in.

Onraad

Na financieel onderzoek rook de kredietverstrekker onraad. Toen de 29-jarige man uit Ten Boer aan de tand werd gevoeld bekende hij dat het krediet door middel van valselijk opgegeven bankgegevens voor elkaar wilde krijgen. Alfam Holding deed aangifte en vroeg 230 euro aan schadevergoeding.

Twee maand cel

'Volgens de richtlijnen staat voor een poging tot oplichting als deze normaal twee maanden cel', zei de officier. 'Maar zover wil ik niet gaan.' Hij hield rekening met het blanco strafblad van de 29-jarige man en daarnaast met het tijdsverloop in de zaak (ruim drie jaar).
De officier eiste een taakstraf van 60 uur en het betalen van de gevraagde schadevergoeding.
De rechter ging mee met de eis van de officier. 'U heeft het vertrouwen ondermijnd en de kredietverstrekker extra werk bezorgd. Dat moet u betalen.'