Op de grond slapende asielzoekers in Ter Apel krijgen matras

Het aanmeldcentrum in Ter Apel
Het aanmeldcentrum in Ter Apel © Jos Schuurman/FPS
Asielzoekers die in de 'wachtkamer' van het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten overnachten, krijgen een slaapplek. Dat bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Eerder deze week werd duidelijk dat soms enkele tientallen asielzoekers de nacht moesten doorbrengen in de wachtkamers van het aanmeldcentrum. Ze slapen daar op de grond of op een stoel.
Vanwege capaciteitsproblemen lukt het niet om alle asielzoekers voor het einde van de dag te registeren, waardoor ze nog geen opvang krijgen bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Bedden in paviljoen

'Voor die groep wordt nu een slaapplek geregeld', vertelt een woordvoerder van het ministerie. Er komen bedden in een paviljoen, dat daar een paar dagen geleden is geplaatst om onderdak te bieden aan wachtende asielzoekers.
Asielzoekers die na 18:00 uur arriveren, wanneer het aanmeldcentrum is gesloten, moeten eerst nog wel plaatsnemen in een andere wachtruimte waar geen bedden zijn. 'We maken onderscheid, omdat deze groep nog geen medische controle heeft gehad', vertelt de woordvoerder.
Een matras op de grond mag natuurlijk niet het nieuwe normaal worden.
Martijn van der Linden - Vluchtelingenwerk Nederland
Vluchtelingenwerk Nederland trok een paar weken geleden aan de bel over de situatie bij het aanmeldcentrum. 'We zijn blij met de eerste stap', laat Martijn van der Linden van de organisatie weten. 'Een matras op de grond mag natuurlijk niet het nieuwe normaal worden. Daarom moet de capaciteit ook snel omhoog, zodat iedereen dezelfde dag nog geregistreerd kan worden.'
Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaf eerder deze week aan dat verschillende partijen druk bezig zijn om de lange wachttijden te verhelpen.