Brand verwoest bovenverdieping van woning in Stad; geen gewonden (update)

In een woning aan de Paterswoldseweg in de stad Groningen is in de nacht van woensdag op donderdag een bovenverdieping verwoest door brand. De brandweer had twee hoogwerkers nodig om het vuur goed te kunnen te bestrijden.
Toen de brand ontdekt werd, probeerden bewoners van het pand de vlammen eerst zelf te blussen. Maar toen het vuur te hevig werd, moest de brandweer er aan te pas komen. Die probeerde de brand aanvankelijk ook van binnenuit te blussen, maar omdat de hitte te hevig werd, werd besloten om de brand via de hoogwerkers van buitenaf te bestrijden, verklaart een woordvoerder van de brandweer.
Twee hoogwerkers nodig

Gecontroleerd

Eén persoon die rook had ingeademd moest worden gecontroleerd in een ambulance, maar er hoefde uiteindelijk niemand mee naar het ziekenhuis. Tien bewoners moesten vanwege de brand hun woning verlaten.

'Bang dat het vuur zou overslaan'

Een uur nadat de brandweer arriveerde, was de brand op de bovenverdieping van het pand nog altijd volledig uitslaand en werd er vooral alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de vlammen niet zouden overslaan op naastgelegen gebouwen of andere verdiepingen.
'We waren er echt even bang voor dat het vuur zou overslaan, maar door de grote inzet kunnen we het beperken tot de bovenverdieping', aldus de woordvoerder.

Alternatieve slaapplekken

Het was rond half twee 's nachts nog onzeker of de bewoners die door de brand op straat kwamen te staan, de nacht in hun eigen onderkomen konden doorbrengen of dat er alternatieve slaapplekken geregeld moesten worden.
'De bovenverdieping van het pand kan in ieder geval als verloren worden beschouwd. De verdiepingen daaronder hebben sowieso veel waterschade opgelopen. Samen met de verzekeraar zal daarin de schade moeten worden opgenomen.'

Weg afgezet

De Paterswoldseweg werd ter hoogte van de brand afgezet voor het verkeer. Vanwege de rookontwikkeling adviseerde de brandweer mensen bovendien om uit de rook te blijven en bij overlast ramen en deuren te sluiten.