Provincies in ingezonden brief: Fonds Podiumkunsten is niet alleen voor de Randstad

Kunstenaars buiten de Randstad krijgen maar enkele procenten van het totale budget
Kunstenaars buiten de Randstad krijgen maar enkele procenten van het totale budget © Paul Bergen / ANP
In een ingezonden brief in de Volkskrant van donderdag verzet de provincie Groningen zich, samen met acht andere provincies, tegen de kaalslag die dreigt in de regionale kunst.
De gedeputeerden van Cultuur van negen provincies noemen het 'een klap' dat het Fonds Podiumkunsten (FPK) veel kunstenaars buiten de vier grote steden met lege handen laat staan. De 21 miljoen euro die het fonds mag verdelen, gaat volgens de plannen voor bijna tachtig procent naar gezelschappen in de Randstad. Veel regionale kunstgroepen krijgen wel een positief advies, maar geen budget.
Namens de provincie Groningen heeft cultuurgedeputeerde Mirjam Wulfse de ingezonden brief ondertekend.
De ingezonden brief in de Volkskrant
De ingezonden brief in de Volkskrant © de Volkskrant

Enkele procenten

Naast Wulfse hebben gedeputeerden uit Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Gelderland, Noord-Brabant, Limburg en Zeeland hun naam onder de brief gezet. In vier van deze provincies krijgen gezelschappen helemaal niets van het FPK. In Groningen krijgen Eurosonic Noorderslag, het Jonge Harten Festival en vier andere festivals wel een bijdrage. Maar dit gaat om enkele procenten van het totale budget.
'Zo raken we unieke kunstgenres en onmisbare groepen kwijt, die stevig geworteld zijn in onze omgeving en hier een sterke band hebben opgebouwd met een trouw publiek', zo staat in de brief.

Kabinet van de regio's?

De provincies onderstrepen dat het culturele fonds bedoeld is voor heel Nederland. 'Het staat bovendien haaks op de belofte dat het kabinet 'een kabinet van de regio's' zou zijn.' Ze roepen minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) en de Tweede Kamer op de belofte aan de regio's na te komen.
Lees hier de ingezonden brief in de Volkskrant.