Stadjer maakt fictieve metrokaart van Groningen: van Planet Lane tot Hairs

Een stuk van de fictieve metrokaart van Groningen
Een stuk van de fictieve metrokaart van Groningen © Victor van Werkhooven
'Southern Deep Station. Mind the gap.' Zie je het al voor je dat je in hartje Groningen uit de metro stapt? Stadjer Victor van Werkhooven wel. Hij heeft een fictieve metrokaart van Groningen gemaakt.
In zijn studentenkamer aan de H.W. Mesdagstraat (vlakbij 'station Mesdagsquare') zit Victor van Werkhooven achter zijn computer. 'Waarom ik deze kaart heb gemaakt? Dat vraag ik mezelf ook af', lacht hij.
Kaartengek Victor van Werkhooven
Kaartengek Victor van Werkhooven © Niiwino Geertsema/RTV Noord

Kaartengek

Toch heeft hij wel een antwoord. 'Ik ben opgegroeid met kaarten. Ik had bij het ontbijt altijd een Bosatlas op tafel liggen. Ik ben verliefd op kaarten. En een goede metrokaart is een kunststukje. Je bent bezig om een stad met al zijn hoekjes en bochtjes terug te brengen tot de essentie van een paar rechte lijnen, een paar schuine lijnen en een paar hoeken en dat is het. Zo'n kaart moet twee eigenschappen hebben: hij moet duidelijk en herkenbaar zijn.'

Grafisch ontwerper

Maar hoe kwam Van Werkhooven dan op het idee om een metrokaart van Groningen met meer dan honderd stations te maken? 'Ik zag laatst een film over hoe de keuze wordt gemaakt om kaarten te ontwerpen. Toen dacht ik: dat moet voor Groningen ook kunnen. Ik ben grafisch ontwerper, dus ik heb daar de software voor. Ik ben gewoon begonnen met lijnen tekenen.'

Internationale miljoenenstad

Eerst zette Van Werkhooven bij alle stations de gewone Nederlandse namen. 'Maar als je dan toch pretendeert dat Groningen een miljoenenstad is, dan maken we er ook meteen een internationale miljoenenstad van.' En dus vind je op de kaart namen als 'Extended Lord Road' en 'Cat's Deep'. En natuurlijk ontbreken ook zwembad 'Papermill' en 'Knol's Cake' aan 'Fowl Deep' niet.
Groningen als internationale miljoenenstad
Groningen als internationale miljoenenstad © Victor van Werkhooven
De metrokaart van Groningen is inmiddels te koop en misschien staat er nóg iets moois te gebeuren, want iemand die bij de Bosatlas werkt, heeft contact gezocht met Van Werkhooven.