Oldambt biedt hotelovernachtingen aan tijdens biomassa-test

De biomassa-installatie in Winschoten
De biomassa-installatie in Winschoten © RTV Noord
Omwonenden van de biomassa-installatie in Winschoten mogen op kosten van de gemeente Oldambt twee nachten in een hotel slapen. Op die manier worden zij niet blootgesteld aan de rook die uit de installatie komt.
De installatie wordt drie dagen lang aangezet om de uitstoot te meten.

Tweede kans

Het is de tweede keer dat de uitstoot wordt gemeten. Uit een eerder onderzoek bleek dat die vele malen hoger lag dan de toegestane normen. Daarop werd de installatie gesloten. Maar de gemeente geeft de eigenaar van de installatie een tweede kans. Een nieuwe, onafhankelijke test, moet uitwijzen of de uitstoot daadwerkelijk schadelijk is.

Niet in de rook

Dat betekent dat pijpen bovenop de installatie drie dagen gaan roken. Meerdere omwonenden hebben aangegeven dat zij niet opnieuw in de rook willen zitten. De installatie staat namelijk middenin een woonwijk. De rook zorgt voor klachten als hoofdpijn, last van de keel en roet op de kozijnen.
Daarnaast hing bijna constant een branderige geur in de wijk. Die ontstaat doordat houtsnippers worden verbrand. Dat levert vervolgens warmte op om het naastgelegen zwembad te verwarmen.

Belangrijk

Buurtbewoonster Anita Meis is blij met de aangeboden hotelovernachtingen. ‘Direct toen wij de brief kregen over de nieuwe test, heb ik een mail gestuurd naar de gemeente. Ik wil niet opnieuw 72 uur lang in die rook zitten. Dat heeft de gemeente gelukkig opgepakt.’
Het is nog onduidelijk hoeveel omwonenden gebruik maken van het aanbod van de gemeente Oldambt. Zij kunnen zich tot en met komende dinsdag aanmelden voor de overnachtingen.

Hoe verder?

Op 26, 27 en 28 augustus wordt de uitstoot opnieuw gemeten. Daarna gaat de installatie direct weer uit. Na ongeveer twee weken is de uitslag bekend.
Mochten de normen opnieuw overtreden worden, dan blijft de installatie uit staan. Blijkt uit de test dat de uitstoot niet schadelijk is, dan kan het zijn dat de installatie weer aan gaat. Maar daar wil de gemeenteraad dan eerst over vergaderen.