Nieuw-Buiner (22) opgepakt in grote oplichtingszaak cybercriminelen

In Nieuw-Buinen werd onder meer deze Mercedes in beslag genomen
In Nieuw-Buinen werd onder meer deze Mercedes in beslag genomen © Politie.nl
Een 22-jarige man uit Nieuw-Buinen is deze week opgepakt in een groot politieonderzoek naar cybercriminaliteit. In de zaak werden in mei al twee Veendammers aangehouden. Zij worden ervan verdacht meer dan tweehonderd mensen te hebben opgelicht.
De internetcriminelen zouden daarbij volgens de politie ruim vier miljoen euro hebben buitgemaakt.
Volgens de politie zijn bij de inval in Nieuw-Buinen dinsdag onder meer merkkleding, telefoons, computers, grote contante geldbedragen en dure auto's in beslag genomen. Behalve de man uit Nieuw-Buinen is ook een 33-jarige man uit Helmond opgepakt. Ook zijn woning is doorzocht.

Twee Veendammers

De twee arrestaties volgden op vijf eerdere aanhoudingen. In mei werden al twee Veendammers van 23 en 30 opgepakt, evenals een 21-jarige man uit Amersfoort en een 23-jarige man en 25-jarige vrouw uit Hilversum. Ook bij hen werden grote geldbedragen, dure merkkleding, telefoons, computers en auto’s in beslag genomen.
Dit vijftal zit ook nog steeds vast en wordt verdacht van oplichting, computervredebreuk en witwassen.

Bankmedewerkers

Volgens de politie zijn ruim tweehonderd, voornamelijk oudere, mensen het slachtoffer geworden van de groep cybercriminelen. Zij deden zich voor als bankmedewerkers en adviseerden de slachtoffers om geld over te maken op een 'veilige' rekening, omdat er bijvoorbeeld een hack dreigde.
De cybercriminelen keken waar nodig mee met Teamviewer (een ondersteuningsprogramma) op de computer van het slachtoffer, om zogenaamd te helpen met het zo snel mogelijk veiligstellen van het geld. In werkelijkheid werd het geld weggesluisd naar rekeningen van zogenoemde 'geldezels' of 'katvangers'.
Op deze manier zijn bedragen tussen de 10.000 en 100.000 euro gestolen. De slachtoffers zijn in totaal voor ruim 4 miljoen euro opgelicht.

Mogelijk meer aanhoudingen

De politie sluit niet uit dat meer mensen worden aangehouden in deze zaak.