Fout hersteld: Joodse gedenkstenen in Haren zijn weer te zien

De gedenkstenen zijn weer te zien
De gedenkstenen zijn weer te zien © Gemeente Groningen
De twee Joodse gedenkstenen aan de Oosterweg in Haren zijn weer zichtbaar. De zogeheten Stolpersteine verdwenen donderdag bij werkzaamheden onder een laagje teer.
De gemeente Groningen laat deze week het voetpad in de straat aan beide kanten vervangen. Volgens verschillende buurtbewoners zag de aannemer tijdens het asfalteren de gedenksteentjes over het hoofd, waardoor ze onder een laagje teer en grind verdwenen.

Stenen weer zichtbaar

De aannemer heeft de fout inmiddels hersteld. 'De Stolpersteine zijn weer te zien', zegt woordvoerder Peter Steinfort van de gemeente Groningen. 'Bij het werk aan de stoep waren de steentjes niet opgevallen. Ze zijn slechts tien bij tien centimeter en worden bovendien wat dof als ze er een tijdje liggen. Het voetpad was al van asfalt, daardoor vielen ze niet goed op.'
Over de steentjes lag teer en grind
Over de steentjes lag teer en grind © Nico Swart/RTV Noord

Nagedachtenis aan vermoorde Joden

Stolpersteine, of struikelstenen, zijn stenen die door heel Europa bij huizen zijn geplaatst waar ooit Joden hebben gewoond die in de Tweede Wereldoorlog zijn verdreven en vermoord.
De eerste steen in de Oosterweg in Haren werden gelegd ter nagedachtenis aan Bella Barentz-de Jong, die in 1943 werd gedeporteerd en vermoord in Sobibor. Op de andere steen staat de naam van Isaäc Barentz, die in 1942 werd gedeporteerd en hetzelfde jaar in Auschwitz werd vermoord.